Κίνα: Δάνειο 10 δισ. δολαρίων στην Αφρική

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009 16:44

Τη χορήγηση δανείου 10 δισ. δολαρίων στις αφρικανικές χώρες εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στη διάρκεια της τελετής έναρξης του διήμερου Φόρουμ για την Κινεζο-Αφρικανική συνεργασία (FOCAC).

Ο κ. Γουέν συνέστησε, επίσης, στην αμερικανική κυβέρνηση να διατηρήσει το έλλειμμά της σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προκειμένου να στηρίξει τις ισοτιμίες. «Ευελπιστώ ότι οι ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η χώρα με τις περισσότερες εκδόσεις στο κύριο αποθεματικό νόμισμα, θα αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε.

Εάν οι ΗΠΑ διατηρήσουν το έλλειμμα σε ένα λογικό επίπεδο, οι ισοτιμίες θα ισορροπήσουν, γεγονός που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Το πακέτο δανείων προς την Αφρική περιλαμβάνει ένα ειδικό δάνειο ενός δισ. δολαρίων, το οποίο θα κατευθυνθεί προς τις μικρομεσαίες αφρικανικές επιχειρήσεις, ενώ η Κίνα είναι διατεθειμένη να διαγράψει τα χρέη ορισμένων Αφρικανικών χωρών, σύμφωνα με τον κ. Γουέν.

«Για τις αφρικανικές χώρες με μεγάλη δανειακή επιβάρυνση και με το μικρότερο βαθμό ανάπτυξης που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα σκοπεύουμε να διαγράψουμε τα χρέη που προκύπτουν από κρατικά δάνεια μηδενικού επιτοκίου και πρόκειται να λήξουν έως το τέλος του 2009», ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα