Ενέκριναν αυστηρότερους κανονισμούς για το χρηματοοικονομικό κλάδο

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 17:04

Προσυπέγραψαν σήμερα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους νέους κανονισμούς εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου, και συγκεκριμένα των τραπεζικών στελεχών, καθώς και στα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας που ορίστηκαν με στόχο την κάλυψη των ριψοκίνδυνων επενδύσεων.

Οι νέοι κανονισμοί, τους οποίους ενέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από το Ευρωκοινοβούλιο ώστε να τεθούν σε εφαρμογή το νωρίτερο στα τέλη του 2011. Οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι σε θέση να διαπραγματευτούν τις επιμέρους παραμέτρους των κανονισμών με τους νομοθέτες ώστε να οριστικοποιηθούν.

Οι κανονισμοί παρέχουν για πρώτη φορά τις εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού κλάδου την αρμοδιότητα να εξετάσουν και να επιβάλλουν πρόστιμα στις τράπεζες των οποίων τα προγράμματα αμοιβών ωθούν τα στελέχη τους προς ριψοκίνδυνες τεχνικές. Επίσης, θα αποτρέπονται και οι περιπτώσεις όπου οι traders και τα ανώτερα στελέχη εκθέτουν την τράπεζα με μακροχρόνιες ζημίες εξαιτίας της επικέντρωσής τους στα δικά τους πακέτα απολαβών.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν, επίσης, την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της διαφάνειας για τα στοιχεία ενεργητικού που οι τράπεζες τηρούν στο βιβλίο συναλλαγών τους (trading book), τα οποία σύμφωνα με τους Ευρωπαίους υπουργούς «εμπεριέχουν υψηλότερους κινδύνους εξαιτίας της σύνθετης δομής τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα