Ανοιχτό άφησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων για την οικονομία.
Ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο «από τη στιγμή που έχουν έρθει στοιχεία στη Βουλή ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για την πολύ μεγάλη ζημιά, που γίνεται στην ελληνική πολιτεία, με την εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων για την οικονομία.
Τόνισε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, εκ μέρους της Ελλάδος» και πρόσθεσε ότι «εδώ δεν υπάρχει επίπληξη της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει επίπληξη της Ελλάδος στην ΕΕ, όταν αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία, τα οποία στέλναμε, ήταν ψευδή».
Σημείωσε δε ότι «από εκεί και πέρα είναι λογικό ότι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν. Ήδη υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομικών για ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να αναδείξει πού υπάρχουν ευθύνες, έτσι ώστε το πόρισμά της να διαβιβαστεί στη Βουλή και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της».
«Αν υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών, το πόρισμα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να αξιολογηθεί από την ίδια τη Βουλή», ανέφερε.
Διευκρίνισε δε, ότι η εν λόγω επιτροπή δεν συστάθηκε μετά από απαίτηση της Κομισιόν. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ένας απλός καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αξιοπιστία της χώρας», υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε ακόμη πως «δεν υπάρχει καμία άλλη σκοπιμότητα πολιτική, πέρα από το να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και η αλήθεια».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει στοιχείο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» και πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει διαδικασία, που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αν υπάρχουν ενδείξεις για μη πολιτικά πρόσωπα, θα μπορεί να επιληφθεί εισαγγελέας».
Σε ερώτηση για το εάν βλάπτει τη χώρα «η εσωτερική διαμάχη με τη ΝΔ για το ζήτημα αυτό» και κατά πόσον η κυβέρνηση δυσκολεύεται μετά τις εξελίξεις αυτές να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η χώρα δυσφημείται όταν αποδεικνύεται πως τα στοιχεία, που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν τόσο παραποιημένα, που καθιστούν την χώρα αναξιόπιστη.
«Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εσωτερική διαμάχη με τη ΝΔ δεν υπάρχει στο επίπεδο, που κινούμαστε εμείς», τόνισε.
Επεσήμανε δε ότι αφ' ενός ότι ο καταλογισμός ευθυνών έχει πορεία, που την ακολουθεί η κυβέρνηση, αφ' ετέρου ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι τα στοιχεία, που τους δίνουμε σήμερα, είναι αξιόπιστα, όπως αξιόπιστα είναι ο προϋπολογισμός, που καταρτίζουμε, και η οικονομική μας πολιτική».
Σε ό,τι αφορά τέλος τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «η κρίση είναι ευκαιρία για πολύ μεγάλες ανατροπές στο κράτος και την οικονομία».
Γ. Παπαθανασίου: H κυβέρνηση «φουσκώνει» το έλλειμμα
Επέστρεψε τα πυρά στην κυβέρνηση για υπονόμευση της αξιοπιστίας της χώρας ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, κατηγορώντας την για συνειδητή επιλογή να «φουσκώσει» το έλλειμμα του 2009 κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
«Το ΠΑΣΟΚ, που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την απογραφή του 2004, προχώρησε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στη δική του απογραφή – καταγραφή», τόνισε.
Όπως ανέφερε, η επιλογή αυτή, «και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διεθνώς, υπονόμευσε την αξιοπιστία της χώρας, δυσκόλεψε το έργο της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οδήγησε ήδη σε υποβάθμιση της χώρας από έναν οίκο αξιολόγησης, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος δανεισμού και για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις».
Σημείωσε δε πως δεν ζητά από την κυβέρνηση να κρύψει την αλήθεια. Αντιθέτως, όπως ανέφερε, της ζητά να πει όλη την αλήθεια.
«Και η αλήθεια», υπογράμμισε, «είναι ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να φτάσει το φετινό έλλειμμα στο 12,7 %, για δυο λόγους. Ο ένας είναι η προφανής μικροπολιτική προσπάθεια να συκοφαντήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο δεύτερος, να εμφανίσει τεχνητή μείωση του ελλείμματος το 2010, αφού η προσπάθεια θα ξεκινήσει από μεγαλύτερη αφετηρία».
Τόνισε επίσης ότι «οι τακτικές αυτές κοστίζουν ακριβά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις με την αύξηση του κόστος δανεισμού» και υποστήριξε ότι «αυτές ακριβώς οι πολιτικές είναι που εκθέτουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η διαφορά στην εκτίμηση του ελλείμματος αποδίδεται σε αναξιοπιστία των στοιχείων, ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται σε διαφορά πολιτικής».
Υπεραμύνθηκε δε των προσπαθειών της κυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας: «Δεν είπαμε ψέματα στους Έλληνες πολίτες, ούτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αν η κυβέρνηση έβλεπε λίγο πιο μακρυά από την επόμενη χρονιά θα συνέχιζε την προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος και το 2009, αντί να την εγκαταλείψει μόνο και μόνο για να κατηγορήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
Εξηγώντας τέλος τους τρόπους με τους οποίους, όπως υποστήριξε, το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 12,7%, υπογράμμισε ότι η μισή διαφορά οφείλεται στην αναθεώρηση της λεγόμενης «άσπρης τρύπας», κυρίως των χρεών των νοσοκομείων, αλλά και σε αλλαγή πολιτικής.
«Η υπόλοιπη μισή διαφορά», πρόσθεσε, «οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυσλειτουργία των εισπρακτικών και εκτελεστικών μηχανισμών, στη μη εφαρμογή εξαγγελθέντων μέτρων, και βεβαίως σε ένα βαθμό και στην επιδείνωση της κρίσης, που πράγματι αποτυπώνεται από την επιδείνωση όλων των δεικτών».
«Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχουν ούτε ψέματα, ούτε αλχημείες», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ