Βουλή: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 20:50

Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με την κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μαίνεται.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου υπεραμύνθηκε του έργου της ΝΔ, υποστηρίζοντας και πάλι πως το κυβερνών κόμμα ανέβασε συνειδητά το έλλειμμα στο 12,7%. Στόχος του όπως ανέφερε, ήταν να συκοφαντηθεί το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και να εμφανίσει τεχνητή μείωση του ελλείμματος, αφού η προσπάθεια δημοσιονομικής τακτοποίησης, θα ξεκινήσει πλέον από υψηλότερη αφετηρία.

Ανέφερε ακόμη πως και ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από το 12,7% στο 9,4%, θα γίνει κατορθωτός με εικονικά μέσα σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνον γιατί το έλλειμμα είναι «τεχνητά διογκωμένο», αλλά και διότι η καταγραφή δεν θα περιέχει εφάπαξ δαπάνες που χρεώθηκαν στο έλλειμμα του 2009, όπως τα έξοδα για την διενέργεια των εκλογών, η μεγάλη εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων, ή οι κρατικές αποζημιώσεις για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές μετά την αποκρατικοποίησή τους.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, «στον τομέα των δαπανών, απουσιάζουν μόνιμα μέτρα, οι μειωμένες επιχορηγήσεις στον ΟΑΕΕ θέτουν σε κίνδυνο την αποπληρωμή των συντάξεων, λείπουν αναφορές σχετικά με την πολιτική προσλήψεων στο Δημόσιο (…) Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των προθέσεων της κυβέρνησης - και είναι κατά την γνώμη μου σχεδόν βέβαιο, ότι αναμένεται νέος γύρος μέτρων μέσα στο 2010» σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Τις αιτιάσεις αντέκρουσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο ο οποίος πέρασε και στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε κείμενο της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο, η μείωση των εσόδων κατά 3,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και η αύξηση των δαπανών κατά 2,2% εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, «σε μεγάλο μέρος δεν οφείλεται στην πτώση του ΑΕΠ λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά σε διαρθρωτικούς παράγοντες».

Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων, επέκρινε τη ΝΔ: «Εμείς περιμέναμε να ακούσουμε πώς από το 2005 μέχρι το 2008 συσσωρεύτηκαν 5.5 δισ. ευρώ και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, συσσωρεύτηκε άλλο ένα δισ.».

Από πλευράς ΚΚΕ ο κ. Απόστολος Νάνος υποστήριξε πως «το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από αυτήν της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί την συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα