Υποχωρεί το δολάριο

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 06:53
UPD:07:37

Πτωτικά κινήθηκε το αμερικανικό δολάριο καθώς οι Ασιάτες ηγέτες υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τα οικονομικά μέτρα στήριξης, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις και ωθώντας τον χρυσό σε επίπεδα ρεκόρ. Απώλειες σημείωσαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές εν μέσω ανησυχιών ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν νέες μετοχές.

Ο Dollar Index υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στο 75,106 καθώς οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού Asia- Pacific Economic Cooperation-APEC) είπαν ότι θα διατηρήσουν τις δαπάνες μέχρις ότου υπάρξει «διαρκής» ανάπτυξη. Το ρίνγκιτ τη Μαλαισίας οδήγησε την άνοδο μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων μετά τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο περισσότερο από τις εκτιμήσεις.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,3% στο 1,4944 έναντι του ευρώ στις 11:30 π.μ. στο Τόκιο, διευρύνοντας τις απώλειες του έτους στο 6,6% καθώς οι κυβερνήσεις επέκτειναν τα οικονομικά πακέτα στήριξης για να καταπολεμήσουν την ύφεση.

Το αδύναμο δολάριο ώθησε υψηλότερα τις τιμές του χρυσού ο οποίος σημείωσε άνοδο ρεκόρ και διεύρυνε αυτόν τον μήνα την άνοδό του στο 7,5% καθώς η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε στο πλαίσιο εξασφάλισης της αξίας. Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά από τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός.

Τα 21 μέλη του APEC, τα οποία εκπροσωπούν το 54% της παγκόσμιας οικονομίας είπαν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι ακόμα σταθερή και υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τα οικονομικά μέτρα μέχρι να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι δεν αναφέρθηκαν σε στρεβλώσεις νομισμάτων, για τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες λένε ότι δίνουν στην Κίνα άδικα εμπορικά πλεονεκτήματα.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά νομίσματα με μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει το ρίνγκιτ της Μαλαισίας και η ρουπία της Ινδονησίας, μετά την υψηλότερη των προβλέψεων οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, που τόνωσε την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης της περιφέρειας.

Στην Ιαπωνία το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως 4,8% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας στο Τόκιο.

Το ρίνγκιτ ισχυροποιήθηκε 0,6% στα 3,358 ανά δολάριο ΗΠΑ στην Κουάλα Λουμπούρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. H ρουπία ανατιμήθηκε 0,5% στα 9.325 στην Τζακάρτα. Το ουόν της Ν. Κορέας ισχυροποιήθηκε 0,4%, φθάνοντας στα 1.155,35 ανά δολάριο ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei το οποίο ανέφερε ότι η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας θα πουλήσει μετοχές 1 τρισ. γιέν (11,2 δισ. δολ.). Ο δείκτης Topix υποχωρούσε 0,5%, με περισσότερες από δύο μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ισχυροποιήθηκε έως 0,7% φθάνοντας τα 1.126,07 δολ. η ουγγιά υπερβαίνοντας τα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 12 Νοεμβρίου. Το μέταλλο οδεύει να κλείσει ένατη ετήσια άνοδο και 28% φέτος. Στις 10:34 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 1.124,20 δολ. η ουγγιά. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 76,94 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα