Ινδία: Στροφή στην ηλιακή ενέργεια εν όψει Κοπεγχάγης

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 14:28

Αύξηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σκοπεύει να ανακοινώσει προσεχώς η κυβέρνηση της Ινδίας, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η The Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ινδία σκοπεύει να επικεντρωθεί στην παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές.

Οι επιμέρους παράμετροι της αναθεωρημένης στρατηγικής της κυβέρνησης για τις πράσινες μορφές ενέργειας αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

Σε συνέντευξη του, ο δρ Μπαργκάβα, στέλεχος του υπουργείου, δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των έργων ηλιακής ενέργειας που επιχορηγούνται από το κράτος.

Με τη νέα της πολιτική, η κυβέρνηση θέλει να παρέχει κίνητρα στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, όπως η Moser Baer India Ltd. και η Tata BP Solar India Ltd για αύξηση της παραγωγής με μείωση του μοναδιαίου κόστους που θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής της ηλιακής ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, το κόστος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι πενταπλάσιο από την ενέργεια που παράγεται με πετρέλαιο. «Εάν δεν μειωθεί το κόστος, η πολιτική επιδοτήσεων δεν θα είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε ο κ. Μπαργκάβα.

Η αναθεώρηση της πολιτικής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας συμπίπτει με την προετοιμασία για το συνέδριο το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για το κλίμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, δέχονται έντονες πιέσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για συγκράτηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα