Μνημόνιο Ε.Ε - Ρωσίας για έκτακτες ενεργειακές κρίσεις

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 15:04

Μνημόνιο για τη δημιουργία μηχανισμού «έγκαιρης προειδοποίησης» σε περιπτώσεις ενεργειακών κρίσεων, υπέγραψαν σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και ο αρμόδιος για την Ενέργεια Eπίτροπος της Ε.Ε., ¶ντρις Πίμπαλγκς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, το μνημόνιο προβλέπει τη σταθερή και ανεμπόδιστη τροφοδοσία με ενεργειακούς πόρους, την προειδοποίηση για έκτακτες καταστάσεις και το ξεπέρασμα με τις ελάχιστες αρνητικές συνέπειες των έκτακτων καταστάσεων στον ενεργειακό τομέα.

«Προβλέπεται ορισμένη σειρά ενεργειών των ειδικών, ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς για την εμφάνιση έκτακτων περιστατικών και να προλαμβάνουμε τις αντιπαραθέσεις», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί σύστημα προειδοποίησης μεταξύ Επιτροπής και ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Η ιδέα γεννήθηκε μετά την «κρίση του αερίου», που ξέσπασε τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όταν παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην παροχή ρωσικού αερίου που διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας σε Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Η Ρωσία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση επανάληψη της κατάστασης που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο με την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «με κάθε τρόπο θα φροντίσουμε για τη διατήρηση του ονόματος του αξιόπιστου προμηθευτή αερίου, που είχαμε πάντοτε».

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 και μετά τις προεδρικές εκλογές της 17ης Ιανουαρίου στην Ουκρανία προβλέπονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ώστε να διαμορφωθεί νέα συμφωνία διακρατικής ενεργειακής συνεργασίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εάν η Ουκρανία δοκιμάσει ξανά να προχωρήσει σε «αφαίμαξη» αερίου, που δεν έχει πληρώσει, για τις δικές της ανάγκες, τότε η Μόσχα θα διακόψει την παροχή μέσω των αγωγών που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα