Πιο αυστηρό καθεστώς για τις οff-shore

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 15:08
UPD:18:36

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τη χαρακτήρισε γάγγραινα που απειλεί την οικονομία και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει νοσηρές πρακτικές και συμπεριφορές στο θέμα αυτό.

Η αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (ν. 3091/02) που διέπει τις offshore εταιρείες είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα, το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος".

Ο κ. Σαχινίδης γνωστοποίησε ότι προωθείται βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, με τη λήψη σειράς μέτρων, όπως η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, η ενίσχυση της Επιτροπής με σύγχρονα τεχνικά μέσα, η πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας κ.α..

Φ. Σαχινίδης: Απλετο φως δικαιοσύνης και πυγμής στις γκρίζες περιοχές της οικονομίας

Φ. Σαχινίδης: Απλετο φως δικαιοσύνης και πυγμής στις γκρίζες περιοχές της οικονομίας

Όπως είπε ο υπουργός, η εποπτεία της Επιτροπής θα παραμείνει στον υπουργό Οικονομικών, ενώ τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα καθώς το Φεβρουάριο του 2010 επίκειται η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τις χώρες υψηλού κινδύνου από τη Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης FATF.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Σαχινίδης, τα μέτρα που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κρίθηκαν επαρκή και από τον Ιούνιο του 2007 η Ελλάδα είναι υπό αυξημένη επιτήρηση, εξαιτίας της κακής βαθμολογίας στις 36 από τις συνολικές 49 συστάσεις της FATF, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανατρέψει την σε βάρος της εικόνα.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, η Ελλάδα θεωρείται η μοναδική χώρα, από τα Κράτη-Μέλη της FATF, που δεν έχει συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για τη σύσταση και λειτουργία της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU), καθώς η λειτουργία της Επιτροπής έγινε κατά τρόπο πλημμελή και πιο συγκεκριμένα:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

α) Η μηχανογραφική υποστήριξη της ήταν ελλιπής.

β) Η στελέχωση της δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Δεν είχε στελεχωθεί από μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, υψηλών προσόντων, που θα πραγματοποιούσε αναλύσεις σε καθημερινή βάση, αλλά από αποσπασμένους υπαλλήλους, χωρίς την επιβολή κριτηρίων, και από υψηλόβαθμα στελέχη του Δημόσιου Τομέα, με παράλληλα καθήκοντα.

Σε κάποιους τομείς υπήρξε κάποια πρόοδος, αναγνώρισε ο υφυπουργός. Οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα εφάρμοσαν τις αποφάσεις των αρμοδίων εποπτικών αρχών αναβαθμίζοντας το μηχανογραφικό σύστημά τους και αποστέλλοντας αναφορές όταν υπάρχει υπόνοια ύποπτης συναλλαγής. Όμως, όπως επεσήμανε, η Επιτροπή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες δεν μπόρεσε να επιτελέσει το ρόλο της.

«Υπάρχουν παραλείψεις. Αρκετές χώρες, έχουν παραπονεθεί για τη ροή πληροφοριών. Μεταξύ αυτών και κάποιες που δεν διακρίνονται ακριβώς για τη διαφάνεια που τις χαρακτηρίζει», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε: «Για αυτό κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η άμεση ανάληψη δράσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών».

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα λάβει άμεσα η πολιτεία έχουν ως εξής:

1. Βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής και στελέχωση της με εξειδικευμένο προσωπικό (οικονομικούς και τεχνικούς αναλυτές), υψηλών προσόντων, βάσει συγκεκριμένου προσοντολογίου, και ήθους.

2. Ενίσχυση της Επιτροπής με επαρκή και κατάλληλα τεχνικά μέσα.

3. Η βασική προτεραιότητα της Επιτροπής θα δοθεί σε ζητήματα πολιτικής και ελέγχου.

4. Η εποπτεία της Επιτροπής παραμένει στον Υπουργό Οικονομικών.

5. Ανασύσταση και ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Στρατηγικής που προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 3691/08.

6. Πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με προώθηση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα.

7. Κύρωση της Σύμβασης του Παλέρμο, με την οποία γίνεται διεθνής προσπάθεια προστασίας από το οργανωμένο έγκλημα.

8. Θέσπιση διοικητικών κυρώσεων στα υπόχρεα πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Δ/νση Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

9. Αυστηρότερη αναθεώρηση υφιστάμενου νομικού πλαισίου (ν. 3091/02) που διέπει τις offshore εταιρείες και τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης που κατονομάζει της χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, με βάση τη σχετική λίστα του Ο.Ο.Σ.Α.

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο υφυπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε γάγγραινα που απειλεί την οικονομία και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει νοσηρές πρακτικές και συμπεριφορές στο θέμα αυτό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα