Νέο τηλεσκόπιο σε αναζήτηση «αόρατων» ουράνιων σωμάτων

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 13:14
REUTERS/NASA

Ένα καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα εξερευνά τα σκοτεινά ουράνια σώματα, τα οποία περνούσαν μέχρι σήμερα απαρατήρητα, σκοπεύει να εγκαινιάσει τον επόμενο μήνα η NASA, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

Το τηλεσκόπιο WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) αναμένεται να εντοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες σκοτεινούς αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα, οποίοι δεν ανιχνεύονταν μέχρι σήμερα , καθώς και εκατομμύρια «αόρατους» αστέρες και γαλαξίες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Το διαστημόπλοιο, το οποίο θα εισέλθει σε τροχιά με τη βοήθεια του πυραύλου Delta 2, θα μεταφερθεί την Παρασκευή στην εξέδρα εκτόξευσης που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια. Στόχος της NASA είναι η εκτόξευση του τηλεσκοπίου προϋπολογισμού 350 εκατ. δολαρίων στις 9 Δεκεμβρίου.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε πολλούς αστεροειδείς, αστέρες και γαλαξίες και θα εκπλαγώ πραγματικά εάν τα αποτελέσματα δεν μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς περιμένουμε να εντοπίσουμε πράγματα που κανείς δεν έχει φανταστεί», δήλωσε ο βασικός διερευνητής της αποστολής, Έντγουαρντ Ράιτ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα