10 δισ. € το 2010 για την τόνωση της οικονομίας

Αλλάζει το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 13:22
UPD:13:34
EUROKINISSI /ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ

«Ενεση» 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 για την αναθέρμανση της οικονομίας, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, μέσω του ΕΣΠΑ υπάρχουν διαθέσιμα 16 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέχρι το 2015, ενώ όπως διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια του 2010 θα διατεθούν 10,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων - πόροι που είναι αυξημένοι κατά 8,42% σε σχέση με το 2009.

Αναθέρμανση σε τέσσερις πυλώνες

Όπως είπε η κ. Κατσέλη, η προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες: στην προώθηση των επενδύσεων, στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, στη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και στην προώθηση θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Λ. Κατσέλη: Απαντάμε στην κρίση με μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας

Λ. Κατσέλη: Απαντάμε στην κρίση με μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας

Αναλύοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας η κ. Κατσέλη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) θα διατεθούν το 2010 6,95 δισ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων και την παροχή ενισχύσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Την ίδια ώρα, για τη ρευστότητα στην αγορά προωθείται η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, υπερχρεωμένων καταναλωτών, η αναμόρφωση διατάξεων του Τειρεσία, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

Όσον αφορά τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προωθεί την αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προώθηση του ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και την καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας που αφορά τις θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων και την αναπτυξιακή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες.

Aλλάζει το σύστημα διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παροχή ενισχύσεων με στόχο την ανάπτυξη

Παροχή ενισχύσεων με στόχο την ανάπτυξη

Αναφερόμενη στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση με το ΕΣΠΑ 2007-2013, η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε πίσω της χαμηλή απορρόφηση πόρων (περίπου 800 εκατομ. ευρώ από το σύνολο των προβλεπομένων δαπανών ύψους 26,2 δισ. ευρώ ή 3,07% του συνόλου των προβλεπομένων δαπανών).

Η υπουργός μίλησε ακομη για κατακερματισμό ενδιάμεσων φορέων και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις, όπως και απουσία αναπτυξιακής στόχευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, για ορισμένα προγράμματα που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είχαν εξοικονομηθεί πόροι, ενώ έχουν ενταχθεί έργα στο ΕΣΠΑ, τα οποία ναι μεν έχουν αξιολογηθεί, αλλά δεν έχουν γίνει νομικές δεσμεύσεις (συμβολαιοποιήσεις), συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Η κ. Κατσέλη προανήγγειλε αλλαγές στο πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάστηκαν 140 κοινές υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθούν έργα ύψους μόνον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Και αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου

ΑΠΕ-ΜΠΕ
€10 δισ. για την τόνωση της οικονομίας

€10 δισ. για την τόνωση της οικονομίας

Καταλήγοντας, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε πως πολύ σύντομα θα υπάρξει αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, ενώ θα αξιολογηθούν σύντομα δύο χιλιάδες επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Όπως είπε, με απόφαση της κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομίας θα δέχεται αιτήσεις υπαγωγής επιχειρήσεων στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο μέχρι τις 31/12/2009.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν άμεσα οι συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους άλλους υπουργούς, καθώς και με τις περιφέρειες, ώστε να διαμορφωθούν οι νέες πολιτικές προτεραιότητες, για την ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα