Ρουμανία: 26% πάνω ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων

Στο εννεάμηνο
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 11:14

Ο συνολικός αριθμός των ρουμανικών επιχειρήσεων που τέθηκαν υπό καθεστώς πτώχευσης στο εννεάμηνο του 2009 αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών επιχειρήσεων προέρχεται από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου εμπορικού μητρώου της Ρουμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009, 12.845 επιχειρήσεις της χώρας με αθροιστικό κύκλο εργασιών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τέθηκαν υπό τις πτωχευτικές διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο 85/2006.

Η διόγκωση των εκπρόθεσμων οφειλών, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και ο περιορισμός των ταμειακών εισροών που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των εγχώριων επιχειρήσεων αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που τροφοδοτούν την αύξηση των πτωχεύσεων. Παράλληλα, η υποχώρηση της εγχώριας κατανάλωσης, η μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό και η επιδείνωση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, ασκούν αρνητικές επιδράσεις ακόμα και σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, οι οποίες αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά προβλήματα τέτοιας κλίμακας. «Τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και ενδέχεται να δούμε αρκετές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους να απειλούνται με πτώχευση», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ειδικών Πτωχεύσεων της Ρουμανίας, κ. Arin Stefanescu.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα