Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση για το «πάγωμα» μισθών στο δημόσιο

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 10:56
UPD:14:21

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση μπροστά στο κύμα αντιδράσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1743694 που προκάλεσε η απόφαση για «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων -και των συντάξεων του Δημοσίου- με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα.

Με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, διευκρίνισε ότι το «πάγωμα» αφορά βασικές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ και όχι τον συνολικό μισθό, ενώ ουδείς λόγος γίνεται για «πάγωμα» των αυξήσεων σε συντάξεις του δημόσιου τομέα.

Με άλλα λόγια, το μέτρο περιορίζεται σε περίπου 40.000 υπαλλήλους του Δημοσίου (δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς κ.ά.) δεδομένου, όπως επισημαίνει και το υπουργείο, ότι στο σύνολο των 560.000 δημοσίων υπαλλήλων (χωρίς υπαλλήλους δήμων και νομικών προσώπων) οι υπάλληλοι με βασικό μισθό μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως είναι 520.000.

Αναλυτικά το σημείωμα του υπουργείου αναφέρει:

«Η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου για το 2010 είναι αυξήσεις 1,5% για υπαλλήλους με βασικό μισθό έως 2.000 ευρώ, ενώ για βασικό μισθό άνω των 2.000 ευρώ συνεχίζει να υπάρχει η "ωρίμανση" που δίνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και αντιστοιχεί σε περίπου 2%».

»Ενας δημόσιος υπάλληλος με βασικό μισθό 2.000 ευρώ έχει επιδόματα που κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ, άρα συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές 2.500-3.500 ευρώ περίπου. Στο σύνολο των 560.000 δημοσίων υπαλλήλων (χωρίς τους εργαζομένους δήμων και νομικών προσώπων) οι υπάλληλοι με βασικό μισθό έως 2.000 ευρώ μηνιαίως είναι περίπου 520.000. Συνεπώς, το γεγονός ότι οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής σταματούν στις 2.000 ευρώ βασικό μισθό επηρεάζει στην πράξη περίπου 40.000 υπαλλήλους».

Αντίδραση Παπουτσή

Της κυβερνητικής αναδίπλωσης προηγήθηκε παρέμβαση-αντίδραση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ζήτησε να επανεξεταστεί το μέτρο.

«Τα 2.000 ευρώ τον μήνα μεικτά είναι εισόδημα για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη, δεν θα πληρώσουν ξανά αυτοί το βάρος της κρίσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο κ. Παπουτσής.

«Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ δείχνουν τις εσωτερικές αντιφάσεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν και μέσα στο κυβερνών κόμμα για την ακολουθητέα πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. (...) επιχειρεί να διορθώσει μια κατάσταση με τον διπλό του ρόλο πριν οριστικοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Οι επαναλαμβανόμενες παλινωδίες της κυβέρνησης στο ζωτικό τομέα της Οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Σήμερα όλοι βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ανέτοιμο να κυβερνήσει», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

«Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας με την ελληνική οικονομία σε κρίση», δήλωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Φοβούμαι ότι οι χθεσινές παλινωδίες της κυβέρνησης έδειξαν ότι δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν πρόγραμμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα