Κλιμακώνει τους ελέγχους στις τράπεζες η Fed

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 11:33

Εντείνουν τους ελέγχους στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προκειμένου να διασφαλίσουν ότι είναι ανθεκτικές σε μια ενδεχόμενη νέα ανοδική πορεία των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Η εποπτική αρχή θέλει να διαπιστώσει εάν τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η JPMorgan Chase & Co., η Morgan Stanley και η Goldman Sachs Group Inc. διαθέτουν ικανοποιητικά κεφάλαια αναλογικά με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Επίσης, θέλουν να βεβαιωθούν εάν έχουν διασφαλίσει την αξιοπιστία των συμβαλλομένων τους και κατά πόσο οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνου έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τις τραπεζικές πρακτικές και πολιτικές.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους της στον τραπεζικό τομέα καθώς η δέσμευση του διοικητή της, Μπεν Μπερνάνκι, για διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς κοντά στο μηδέν για «παρατεταμένη περίοδο» πυροδοτεί νέο ράλι ανόδου στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.

Η εν λόγω πολιτική αυξάνει το «συστημικό κίνδυνο» να δημιουργηθούν νέες φούσκες στον κλάδο των στοιχείων ενεργητικού, προειδοποιεί ο Μπιλ Γκρος, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ομολογιακό κεφάλαιο του κόσμου –Pacific Investment Management Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα