Σε αποπληθωρισμό η Ιαπωνία

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 11:56
UPD:12:00

Την είσοδο της οικονομίας σε φάση αποπληθωρισμού ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ασκεί νέες πιέσεις στην ήδη ευάλωτη οικονομία που βρίσκεται στη χειρότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται μετά τη δήλωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και την αναβάθμιση της εκτίμησής της για τις οικονομικές συνθήκες, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, η οποία ανησυχεί ότι η υποχώρηση των τιμών αυξάνει τον κίνδυνο νέας ύφεσης.

«Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις τιμές υποδεικνύουν ότι η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ήπιου αποπληθωρισμού», επισήμανε το Υπουργικό Συμβούλιο στη μηνιαία οικονομική του έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αποπληθωρισμός αποτελεί απειλή για την οικονομία αντίστοιχη με την επιδείνωση της αγοράς εργασίας, την επιβράδυνση στις οικονομίες του εξωτερικού και την ταλάντευση των αγορών.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η BOJ θα βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί της προκειμένου να εφαρμόσει μια κατάλληλη και ευέλικτη νομισματική πολιτική που θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της σταθεροποίησης των τιμών.

Πηγή: Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα