Ικανοποίηση ΒΕΑ για τις περισσότερες ρυθμίσεις του ν/σ για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 14:35

Iκανοποίηση για τα περισσότερα σημεία του νομοσχεδίου που προβλέπει τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκφράζει η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει μία ανάσα τόσο στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν, όσο και στην αγορά να «ξεμπλοκάρει».

Αναλυτικά, το ΒΕΑ εμφανίζεται ικανοποιημένο για τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

• Τη διετή περίοδο χάριτος υπό προϋποθέσεις με καταβολή μόνο συμβατικών τόκων, για καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008 από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και για οφειλές συμβατικών δανείων που καταγγέλθηκαν μετά την 1/1/2008 ή που θα καταγγελθούν εντός δύο μηνών και εφόσον η οφειλή δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. € /τράπεζα ή ανά δανειολήπτη καθώς και για ενήμερους οφειλέτες σε απειλούμενες επιχειρήσεις με πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης υποχρεώσεων

• Τη γενικευμένη αμνηστία από τα αρχεία ΤΕΙΡΕΣΙΑ για δυσμενή στοιχεία από 1/1/2008 και οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί ή πρόκειται να εξοφληθούν εντός τριμήνου αλλά και

• Τις γενικές αναθεωρήσεις ΤΕΙΡΕΣΙΑ που ανακοινώθηκαν.

Πολύ θετική κρίνεται και η μέριμνα για εγγυήσεις δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ για ζημιογόνες χρήσεις 2008 και 2009 αρκεί να πληρούνται κριτήρια επιχειρηματικής βιωσιμότητας.

Από την άλλη πλευρά το ΒΕΑ εκφράζει την αντίρρησή του στο ζήτημα του νέου κριτηρίου δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για υπαγωγή στο Πρόγραμμα ΜΜΕ το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα