Ε.Ε.:Κινήσεις τακτικής για τα οικονομικά αξιώματα

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009 12:05

Κινήσεις τακτικής έχουν αρχίσει οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν αξιώματα για τη ρύθμιση της οικονομίας τους, αξίας 15 τρισ. δολαρίων, αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν το Βέλγο πρωθυπουργό, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στη θέση του προέδρου της Ε.Ε. και τη Βρετανίδα Επίτροπο, Κάθριν Αστον, στη θέση της υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η Γαλλία επιθυμεί να εξασφαλίσει τη θέση του Eπιτρόπου για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ενιαία αγορά, όταν θα διορισθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα, ενώ Γερμανία και Ιταλία ανταγωνίζονται για τη θέση του διοικητή της ΕΚΤ, όταν θα λήξει η θητεία του νυν διοικητή της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το 2011.

«Η Γερμανία και η Γαλλία δεν είχαν στοχεύσει στα δύο κορυφαία αξιώματα του προέδρου και υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν άλλες ανώτατες θέσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ κ.α.», όπως επισημαίνει ο Φρέντρικ Εριξον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Διεθνή Πολιτική Οικονομία.

Οι διορισμοί του Ρόμπεϊ και της Αστον στα δύο κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. αποτελούν τα πρώτα κομμάτια του παζλ που θα συμπληρωθεί με τους διορισμούς των 27 Ευρωπαίων Επιτρόπων τις προσεχείς ημέρες και την επιλογή νέου διοικητή στην ΕΚΤ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, «άνοιξε» πρώτος το «παζάρι» διαπραγματεύσεων προχθές το βράδυ, διαμηνύοντας ότι επιθυμεί να δοθεί το χαρτοφυλάκιο για την ενιαία αγορά και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον Γάλλο υποψήφιο για την Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να τεθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα αντισταθμιστικά ταμεία απ΄αυτούς που προωθεί ο σημερινός Επίτροπος, Τσάρλι Μακρίβι, της Ιρλανδίας, τον οποίο και επικρίνουν επειδή δεν ανταποκρίθηκε αρκετά σθεναρά στη χρηματοοικονομική κρίση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, άφησε να εννοηθεί ότι κρατά το «βαρύ πυροβολικό της» για τη θέση της ΕΚΤ, θέτοντας ως υποψήφιο για την Κομισιόν τον Γκίντερ Ετινγκερ, επικεφαλής του κρατιδίου της Βάδης-Βιτεμβέργης, χωρίς προηγούμενη διεθνή εμπειρία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. δεν έχει κερδίσει κάποιο υψηλό αξίωμα στην Ε.Ε. από τη δεκαετία του 1960, ενώ δεν έχει διορίσει υποψήφιό της από το 1998 όταν η ΕΚΤ επέλεξε τον πρώτο της διοικητή. Κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει μία έδρα στην Κομισιόν η οποία θα ανανεωθεί για την επόμενη πενταετία υπό τον πρόεδρό της Ζοζέ Μπαρόζο.

Πηγή:Bloomberg.com



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα