Reliance Industries: Προσφορά για την LyondellBasell Industries

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 10:13

Προσφορά εξαγοράς για τη χρεοκοπημένη εταιρεία χημικών και παραγωγής καυσίμων LyondellBasell Industries AF έκανε η Reliance Industries Ltd., ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου σχήματος διΰλισης πετρελαίου στον κόσμο, στη μεγαλύτερη εξαγορά από ινδική εταιρεία τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι μετοχές της εταιρείας διΰλισης και εξερεύνησης ενεργείας που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Mukesh Ambani, σημείωσαν άνοδο έως 3,1% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Βομβάης μετά την προσφορά αγνώστου ποσού σε μετρητά στις 21 Νοεμβρίου για την απόκτηση μεριδίου ελέγχου της LyondellBasell που εδρεύει στο Ρότερνταμ.

Η Reliance μπορεί να καταβάλει από 10 έως 12 δισ. δολ. για την εταιρεία σύμφωνα με αναλυτή της Purvin & Gertz Inc. στη Σιγκαπούρη.

Η εξαγορά θα επιτρέψει στην Reliance την πρόσβαση στην αγορά καυσίμων των ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη στον κόσμο – και θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προπυλενίου που χρησιμοποιείται στις επενδύσεις των ψυγείων. Η Reliance και η ινδική Essar Group κάνουν προσφορά για τα εργοστάσια στο εξωτερικό τη στιγμή που η Royal Dutch Shell Plc και η Exxon Mobil Corp. πουλούν περιουσιακά στοιχεία διΰλισης εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης των καυσίμων και των περιθωρίων επεξεργασίας.

Η Reliance έχει πει ότι ψάχνει για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό προκειμένου να περιορίσει το κίνδυνο από τις επενδύσεις κυρίως στην Ινδία.

Οι μετοχές της Reliance έχουν σημειώσει άνοδο 75% φέτος έναντι ανόδου 77% του δείκτη Sensitive στο Χρηματιστήριο της Ινδίας. Οι μετοχές σημείωσαν σήμερα άνοδο έως τις 2.189 ρουπίες και κέρδιζαν 1,4% φθάνοντας στις 2.151,95 ρουπίες στις 10:46 π.μ. στη Βομβάη.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη πρόσωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και έχει σχέση με τη Reliance ότι η τελευταία θα καταβάλει 10 δισ. δολ. για το μερίδιο. Χθες η Times of India επικαλούμενη με τη σειρά της τραπεζίτη ανέφερε ότι η τιμή θα είναι τουλάχιστον 12 δισ. δολ., ενώ η Economic Critics σε δημοσίευμά της είπε ότι το τίμημα θα κυμανθεί από 6 έως 10 δισ. δολάρια. Τέλος το Reuters μετέδωσε ότι η τιμή εξαγοράς θα ανέλθει έως τα 12 δισ. δολάρια.

Ο εκπρόσωπος της Reliance, Manoj Warrier, αρνήθηκε να αναφερθεί στο ύψος του τιμήματος εξαγοράς της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα