Δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης δικαιούνται οι οικογενειάρχες με τουλάχιστον ένα παιδί, που πέρυσι ήταν κάτω από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φέτος έμειναν άνεργοι.
Δηλαδή, θα λάβουν και το εισοδηματικό επίδομα (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), αλλά και το επίδομα της ανεργίας (400 ευρώ).
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, κάνοντας τη σχετική προσθήκη στο νομοσχέδιο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Επιπλέον, με άλλες αλλαγές που επέφερε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται ότι το επίδομα χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και στους συνταξιούχους κάτω των εισοδηματικών ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ασφαλισμένους σε οιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, εφόσον δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.
Ακόμη προβλέπεται ότι καμία ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται για βεβαιωμένα χρέη όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Εκτός από το ΚΚΕ που καταψηφίζει την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην ψηφοφορία επί της αρχής, ενώ υπερψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως είναι πρώτη φορά που επέρχεται αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικής αλληλεγγύη με εμβέλεια 2,5 εκατ. πολίτες αποδέκτες σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά και επιτέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε εδώ με μία συγκεκριμένη ανεύθυνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που μας κληροδότησε τεράστια ελλείμματα και χρέος, αλλά που δεν θα τα επικαλεσθούμε ως άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».
Επίσης έκανε λόγο για μία ισορροπημένη παρέμβαση που επιβαρύνει αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες για την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ που δίδονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες χαμηλομισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Σε αυτό το σημείο, όχι απλώς υπεραμύνθηκε των πρόσφατων ρυθμίσεων για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση: «Η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών να μην φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα περάσει. Πλήττει ευθέως τη μεσαία ιδιοκτησία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Η ρύθμιση αφορά 70.000 από τα 4,5εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων».
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε βολές από πλευράς ΝΔ. Ο εισηγητής του κόμματος Μαργαρίτης Τζίμας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν φέρνει τίποτε το καινούργιο ούτε επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι παρόμοια και ίσως γενναιότερα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι αρχές του 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε έκτακτο επίδομα 300- 500 ευρώ, όπως επίσης επίδομα θέρμανσης και έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου: «Τάξατε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα και καλείστε να εφαρμόσετε την πολιτική αυτή. Πλην, όμως, μιλούσατε για επιδόματα 1,6 δισ. και δίνετε μόνον 1 δισ.» συνέχισε.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα: «Ξεφορτώνονται δαπάνες το 2009 και φορτώνονται έσοδα στο 2010, με προφανή σκοπό να φανεί θεαματική πτώση του ελλείμματος».
Ο αγορητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης μίλησε για «φιλοδώρημα που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα», ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι κάνουν απλώς «διαχείριση της φτώχιας και της εξαθλίωσης».
Δεν ζεσταίνεται κανείς με 300 ευρώ όταν οι τράπεζες κάνουν πάρτι κερδών, υποστήριξε από την πλευρά του ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει την εισφορά στα πιστωτικά ιδρύματα.
Για δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας επίσης λόγο για «δειλή και ανεπαρκή εφάπαξ ρύθμιση, όπως φάνηκε κι από την εύκολη αποδοχή της από τον ΣΕΒ», ενώ έκρινε ότι απαιτείται γενναιότερη και μονιμότερη αναδιανομή στο 10% όλων των κερδών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ