Στα χαμηλότερα 14 ετών το δολάριο

Εναντι του γιέν
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 06:34
UPD:06:51

Στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών έναντι του γιέν υποχώρησε το δολάριο ωθώντας υψηλότερα τις τιμές των μετάλλων. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών και οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε 0,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας στα 86,59 στις 11:30 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Στην Ασία ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση με πέντε μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε τρεις σημείωναν κέρδη. Στην Ιαπωνία ο Topix υποχώρησε 0,5% μετά την πτώση των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών και ο ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1%, μετά τις σημαντικές απώλειες των μετοχών της Industrial and Commercial Bank of China Ltd. Ανοδο 0,5% σημείωσε στο Λονδίνο ο χαλκός και ράλι 1,4% έκανε ο ψευδάργυρος στη Σαγκάη.

Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1995 μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Federal Reserve ότι η πτώση του νομίσματος ήταν «συστηματική» σημάδι ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν το νόμισμα καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υποχώρηση του δολαρίου απειλεί τα κέρδη των Ασιατών εξαγωγέων μετά τη φετινή άνοδο 32% φέτος του MSCI Asia Pacific Index.

Ανοδο 0,1% σημείωσε το δολάριο της Ταϊβάν φθάνοντας στα 32,19 δολ. Ταϊβάν πριν από την κυβερνητική έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι η οικονομία της νήσου συρρικνώθηκε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών το ΑΕΠ μειώθηκε 2,6% το τρίμηνο έως και τον Σεπτέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα περίπου στις 5 μ.μ. στην Ταϊπέι (τοπική ώρα).

Το ντονγκ του Βιετνάμ υποχώρησε 3,4% σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα 18.500 στο Ανόϊ μετά την υποτίμησή του από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που αυξάνεται αλλά για το εμπορικό έλλειμμα. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης VN Index υποχώρησε 4,8%, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) σημείωσε άνοδο έως 1,1% φθάνοντας στα 7.060 δολ. ο μετρικός τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριου του 2008, μετά την υποχώρηση του δολαρίου και τη βελτίωση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ. Στη Σαγκάη τα συμβόλαια του ψευδαργύρου έκαναν ράλι 1,4%, φθάνοντας στα 18.575 γιουάν ο τόνος πριν διαπραγματευθεί στα 18.505 γιουάν.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 77,58 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση στα υψηλότερα μιας εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα