Σε χαμηλά έξι εβδομάδων οι τιμές πετρελαίου

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 10:01

Κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης.

Το κλίμα πανικού που επικράτησε στις αγορές την Πέμπτη εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ντουμπάι με την αποπληρωμή των χρεών του οδηγεί σήμερα τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια.

Το εμιράτο ζήτησε από τους πιστωτές δύο εκ των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων, την Dubai World και τη θυγατρική της Nakheel, να «παγώσουν» την αποπληρωμή του χρέους τους ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» ασκούν και οι αποθαρρυντικές προοπτικές για την οικονομία της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης καταναλώτριας ενέργειας στον κόσμο.

Στις 09:44 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 4,12 δολάρια στα 73,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 75,39 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,60 δολάρια.

«Η κατάσταση στο Ντουμπάι είναι πολύ ανησυχητική και οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες – ντόμινο σε περίπτωση που το Ντουμπάι δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του», σχολίασε ανώτατος σύμβουλος στην Commodity Broking Services στο Σύδνεϋ.

Με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο στήριξης των 75 δολαρίων, αρκετοί αναλυτές «βλέπουν» ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των τιμών στο χαμηλό των 72 δολαρίων, που είχαν υποχωρήσει στα μέσα Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα