Εκτεθειμένες κατά 120 εκατ. ευρώ δύο μεγάλες τράπεζες του Κουβέιτ

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 21:20

Σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η έκθεση των δύο μεγάλων τραπεζών του Κουβέιτ, Ahli Bank και Gulf Bank, η οποία πηγάζει από «ακάλυπτα» σχεδόν ληξιπρόθεσμα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο, εξαιτίας των τρεχουσών δυσχερειών πληρωμής του επενδυτικού φορέα του Ντουμπάι (Dubai World), όπως βεβαίωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας του Κουβέιτ, Σάλεμ Αμπντελαζίζ αλ-Σαμπάχ.

Η πληροφορία αυτή περιλαμβάνεται και στην έκθεση της Κεντρικής τράπεζας για την τρέχουσα κρίση στο Ντουμπάι, στην οποία υπογραμμίζεται επίσης ότι οκτώ μεγάλες τράπεζες του Κουβέιτ δεν είναι καθόλου «εκτεθειμένες» στο χρέος του Dubai World.

Το εμιράτο του Ντουμπάι θα ζητήσει από τους πιστωτές του Dubai World «ένα εξάμηνο μορατόριουμ πληρωμών», το οποίο περιλαμβάνει ένα ληξιπρόθεσμο χρέος 3,5 δισ. δολαρίων -πληρωτέο την 14η Δεκεμβρίου.

Αύριο, Τρίτη, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου του Κουβέιτ, το οποίο λόγω της μουσουλμανικής «Γιορτής της Θυσίας» παρέμεινε κλειστό για πέντε ημέρες.

Σημειώνεται ότι στα χρηματιστήρια του Αμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι σημειώθηκαν σήμερα πολύ σημαντικές ημερήσιες πτώσεις των γενικών δεικτών.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα