Μεγάλες απώλειες για το γιέν

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 05:47
UPD:07:32

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου σημείωσε το γιέν καθώς οι ιαπωνικές μετοχές έκαναν ράλι μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, αυξάνοντας τις εικασίες ότι θα επιδιώξει να περιορίσει την άνοδο του νομίσματος.

Το γιέν υποχώρησε 1,1% στα 87,31 ανά δολάριο της 12:37 μ.μ. οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 15 Οκτωβρίου, μετά το σχέδιο της Bank of Japan να συζητήσει την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1% φθάνοντας στις 9.441,04 μονάδες στο Τόκιο, καθώς οι εξαγωγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. κινήθηκαν ανοδικά. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλες – εκτός Ιαπωνίας – ασιατικές μετοχές μετά την πρόβλεψη και της Credit Suisse Group AG που ακολούθησε την αντίστοιχη της Goldman Sachs Group Inc. για ράλι το 2010.

Το γιέν αναρριχήθηκε 4,3% έναντι του δολαρίου τον μήνα που πέρασε καθώς ο Nikkei υποχώρησε 6,9% εν μέσω ανησυχιών ότι η ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος ενδέχεται να περιορίσει τα κέρδη των εξαγωγέων.

Η Credit Suisse και η Goldman Sachs προέβλεψαν ότι οι ασιατικές μετοχές – εκτός Ιαπωνίας – θα κάνουν ράλι το επόμενο έτος καθώς τα κέρδη επιταχύνονται στη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Το ιαπωνικό νόμισμα που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών την εβδομάδα που πέρασε έναντι του αμερικανικού δολαρίου, υποχώρησε έναντι των 16 κυριοτέρων νομισμάτων, μετά την είδηση του Kyodo News ότι η κεντρική τράπεζα θα σκεφτεί χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω πιέσεων για την αναχαίτιση της μείωσης των τιμών καταναλωτή.

Το πέσο των Φιλιππίνων σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 47,11 ανά δολάριο καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες από το ύψος των υποχρεώσεων της Dubai World. Το ουόν της Νότιας Κορέας διαπραγματεύθηκε στα 1.161,95 ανά δολάριο ΗΠΑ, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών, μετά τη ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους τον Νοέμβριο. Στο Χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,2%.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,5013 ανά δολάριο ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη ημέρα πριν από τη σημερινή ανακοίνωση που προβλέπεται να δείξει μείωση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.178,84 δολ. η ουγγιά εν μέσω εικασιών ότι το πολύτιμο μπορεί να σημειώσει περαιτέρω άνοδο εάν συνεχίσει να υποχωρεί το δολάριο. Στις 26 Νοεμβρίου ο χρυσός που φέτος έχει σημειώσει άνοδο 34%, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 1.195,13 δολ. η ουγγιά.

Ο χαλκός για παράδοση Νοεμβρίου στο London Metal Exchange (LME) σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 6.921 δολ. ο μετρικός τόνος.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο κοντά στα 77 δολ. το βαρέλι μετά την χθεσινή του άνοδο κατά 1,6%, καθώς οι διαπραγματευτές αγόρασαν συμβόλαια του καυσίμου εν μέσω εικασιών ότι οι ζημίες από τις πιστώσεις στο Ντουμπάϊ δεν θα καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψης. Το πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε 3 σεντς υψηλότερα, στα 77,31 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα