Πρόσθετα σκληρά μέτρα ζητά η ΕΕ

«Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο του προϋπολογισμού»
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 00:01
UPD:00:11

Στη σωστή κατεύθυνση εκτιμούν ότι κινείται το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2010 ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα σκληρά μέτρα.

Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ταυτόχρονα παντελώς αβάσιμα τα τελευταία δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το βράδυ οι κ.κ. Γιούνκερ και Αλμούνια χαρακτήρισαν ικανοποιητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ το 2010, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Τόνισαν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πως αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες αλλαγές.

Ο κ. Αλμούνια επεσήμανε δε η Επιτροπή τελεί εν αναμονή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, όπως ανέφερε, καλό θα είναι να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό.

Αναφέρθηκε μάλιστα στις συγκεκριμένες τομές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο επαναπροσδιορισμός της μεθόδου καταγραφής των δαπανών του δημοσίου, η βελτίωση των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και η εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας.

Ο Ισπανός Επίτροπος επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο για το καλό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ, χαρακτήρισε «εικασίες» τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο περί πτώχευσης του ελληνικού κράτους, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ερωτηθείς ποιό μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα