Μίνι ράλι οι αγορές

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 00:01

Με ένα μίνι ράλι σε μετοχές, μέταλλα και εμπορεύματα κατέφθασε ο Δεκέμβριος. Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των ηγετών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την κρίση στο Ντουμπάι, ο χρυσός αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας και το φράγμα των 1.200 δολαρίων, ο χαλκός και άλλα βασικά μέταλλα αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά έτους, ενώ τα χαμόγελα επέστρεψαν στις αγορές μετοχών από το Τόκιο έως τη Νέα Υόρκη.

Οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και Nasdaq σκαρφάλωσαν σε υψηλά 13 μηνών, ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών. Κέρδη περίπου 2,5% είχαν οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Μοναδική εξαίρεση στο γενικευμένο κλίμα ευφορίας ήταν οι νέες μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Το Ντουμπάι έκλεισε με πτώση 5,61%, το Αμπου Ντάμπι με πτώση 3,57%, ενώ στο Κατάρ ο γενικός δείκτης είχε απώλειες 8,3%.

Στις αγορές συναλλάγματος την παράσταση έκλεψε το ευρώ, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το 1,51 έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σημαντικά και έναντι του δολαρίου Αυστραλίας μετά την απόφαση της αυστραλιανής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Πιέσεις δέχθηκε και το γιεν, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε νέα «ένεση» ρευστότητας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα