Μέχρι το Μάρτιο η επιλογή συμβούλου για το δίκτυο οπτικών ινών

Συνέντευξη του Σωκράτη Κάτσικα στο Reuters
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 14:40

Έως το Μάρτιο θα έχει επιλεγεί ο σύμβουλος που θα επεξεργαστεί την τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή πανελλαδικού ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών, σύμφωνα με τον Σωκράτη Κάτσικα, γενικό γραμματέα επικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Κάτσικας επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση διατηρεί το στόχο για την κατασκευή του δικτύου, ωστόσο σκοπεύει να επανεξετάσει τους όρους του σχεδίου για να το καταστήσει πιο ελκυστικό στους επενδυτές. «Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι, αλλά όλα τα άλλα είναι υπό εξέταση», ανέφερε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, η Ελλάδα θα απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή του δικτύου μέχρι το Μάιο του 2011 και θα επιλέξει τους αναδόχους μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά, αν πάνε όλα καλά, τα πρώτα σπίτια θα λάβουν FTTH στα τέλη του 2011», δήλωσε ο κ. Κάτσικας.

Αναφορικά με το επενδυτικό μοντέλο, ο γενικός γραμματέας επικοινωνιών τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη μελέτη του συμβούλου. «Μπορεί να είναι ΣΔΙΤ, μπορεί να είναι παραχώρηση, δεν ξέρουμε ακόμη», ανέφερε. Σύμφωνα με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το έργο θα κατασκευαζόταν από τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού.

Το σχέδιο οπτικών ινών FTTH (fibre-to-the-home), ενδεικτικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ, αφορά την απευθείας σύνδεση περίπου 2 εκατ. κατοικιών με οπτικές ίνες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η εισαγωγή των οπτικών ινών στο δίκτυο της χώρας έχει ως στόχο να την μετατρέψει από ουραγό της Ευρώπης στο γρήγορο Ίντερνετ σε πρωτοπόρο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 15% περίπου των Ελλήνων έχει πρόσβαση σήμερα σε ευρυζωνικές υπηρεσίες έναντι 25% κατά μέσο όρο περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δίκτυο στοχεύει στην αντικατάσταση του σημερινού δικτύου χάλκινων καλωδίων τεχνολογίας ADSL, ώστε να αυξήσει την ταχύτητα σύνδεσης στα 100 Mbps τουλάχιστον από τα 24 Mbps σήμερα για downloads και 1 Mbps για uploads.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα