Merrill Lynch: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2010

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 13:35
UPD:13:39
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένει η Merrill Lynch για την επόμενη χρονιά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η οικονομία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των δαπανών και τη συρρίκνωση του κρατικού τομέα.

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του οίκου για το 2010, σήμερα στην Αθήνα, ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Merrill Lynch για την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κ. Μπιλ Ο’Νιλ, επεσήμανε ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας παραμένει ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, που διατυπώθηκαν αρχές Νοεμβρίου και οι οποίες είναι όμως υπό αναθεώρηση, όπως είπε ο Ο΄Νιλ, προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης 2,1% το 2010 και 2,8% το 2011.

Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας ακόμη και εάν αναθεωρηθούν προς τα κάτω θα είναι θετικοί καθώς θα επηρεαστούν από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο οικονομολόγος της Merrill Lynch.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας όσον αφορά στη χρηματοδότησή του.

Εκτιμήσεις για τη διεθνή οικονομία

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, η Merrill Lynch εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2010 θα φτάσει στο 4,3% – έπειτα από μια συρρίκνωση της τάξης σχεδόν του 1% το 2009 – καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και τα δάνεια προβλέπεται να αυξηθούν.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη προβλέπεται να καταγράψουν ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 3% και 2% το 2010, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3%, έπειτα από συρρίκνωση 6% το 2009.

Σύμφωνα με τον Ο’Νιλ, οι μετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν σε απόδοση τα εταιρικά και κρατικά ομόλογα το 2010, καθώς οι καταναλωτές αναμένεται να αντικαταστήσουν τις κυβερνήσεις στο ρόλο του καταλύτη της διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα