Τρεις άξονες δράσεων περιλαμβάνει το σχέδιο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, όπως δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Η πρώτη δράση αφορά το νομικό κομμάτι, καθώς, όπως είπε, στην έως τώρα νομοθεσία υπήρχαν αγκυλώσεις και γραφειοκρατία.
Οι άλλες δύο δράσεις αφορούν τις υποδομές και τα δίκτυα καθώς και «συγκεκριμένα έργα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και πρέπει να χαρτογραφηθούν και να δοθούν λύσεις».
Οι δεσμευτικοί στόχοι που τίθενται με το νομοσχέδιο είναι 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 και 40% τουλάχιστον στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020. Δηλαδή η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να πενταπλασιαστεί.
Στόχος, δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη, είναι να μειωθεί ο συνολικός χρόνος αδειοδότησης από τρία έως πέντε χρόνια (που είναι σήμερα) σε λιγότερο από οκτώ με 10 μήνες. Εκτίμησε συγκεκριμένα πως με το νομοσχέδιο εξοικονομείται χρόνος 45-50 μηνών. Αυτό θα επιτευχθεί αν η αδειοδοτική διαδικασία ΑΠΕ γίνεται με παράλληλες διαδικασίες και όχι με σειριακό τρόπο, όπως γίνεται σήμερα.
Οι αλλαγές στην αδειοδοτική διαδικασία προβλέπουν μεταξύ άλλων αποσύνδεση της άδειας παραγωγής από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοσή της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αντί για το Υπουργείο (πρώην) Ανάπτυξης.
Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, συγχωνεύονται οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).
Τροποποιείται ακόμα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που θεσπίστηκε πέρσι, με τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ). Διευκρινίζεται επίσης ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησής τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ) για τους καταναλωτές που διαμένουν στις περιοχές όπου κατασκευάζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι το 50% του ειδικού τέλους που καταβάλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ στους ΟΤΑ θα αποδίδεται απ' ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Δηλαδή το ποσό θα πιστώνεται στη ΔΕΗ η οποία θα πιστώνει στη συνέχεια τους λογαριασμούς των καταναλωτών της περιοχής. Το υπόλοιπο 50% του τέλους θα παραμείνει στους ΟΤΑ.
Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος αυτοτελούς υπηρεσίας εξυπηρέτησης επενδύσεων ΑΠΕ, έργο της οποίας θα είναι η παροχή πληροφοριών και η συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών.
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, η κ. Μπιρμπίλη είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει θέμα αύξησης του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1750273 .
Γ. Παπανδρέου: Επιχειρούμε άλμα
«Ο επενδυτικός κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται σε πλήρη τελμάτωση, έργα υλοποιούνται μόνο με το σταγονόμετρο, ενώ επενδύσεις για τις ΑΠΕ έχουν ανασταλεί λόγω γραφειοκρατίας και πολύπλοκης νομοθεσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο κάνουμε ένα τεράστιο άλμα. Λύνουμε το πρόβλημα των γραφειοκρατικών εμποδίων που έχει ορθώσει η πολιτεία».
Τονίζοντας πως η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης, συμπλήρωσε ότι οι χώρες οι οποίες θα πρωτοπορήσουν στη χρήση των ΑΠΕ θα κερδίσουν στρατηγικό πλεονέκτημα. Ανέφερε ακόμη πως συντελείται μια αληθινή κοσμογονία σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ειδικά στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.
«Οι ΑΠΕ αναδεικνύονται όχι μόνο βασικός πυλώνας της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό επενδυτικό μέσο. Θα τονώσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όσο είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο τόσο δεν έχουμε την απαραίτητη αυτονομία για την οικονομία και για πολιτικές αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με το νομοσχέδιο δίνεται μια ελπιδοφόρα προοπτική στη νέα γενιά, ενώ δεν είναι μόνο οι εταιρείες, αλλά και οι πολίτες και το κάθε κτίριο που μπορούν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «μεγάλη επανάσταση με τη συμμετοχή των πολιτών».