Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 14:45
UPD:14:46

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Νωρίτερα, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία είχε επιβεβαιώσει την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, όσο αναφερόταν και στις αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας τον περασμένο μήνα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα (15:30 ώρα Ελλάδος) ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με τους αναλυτές να αναμένουν την παρουσίαση μέτρων για τη σταδιακή απορρόφηση των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει διοχετεύσει η ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα από την κορύφωση της κρίσης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τρισέ τόνισε ότι τα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ έχουν προσωρινό μόνο χαρακτήρα, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να αποφύγουν την εξάρτηση από τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σήμερα ότι η 12μηνη χρηματοδότηση που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία στην κατηγορία της, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες ενδείξεις από τον Τρισέ και τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ.

Όσον αφορά στα επιτόκια, τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βιάζονται να τα αυξήσουν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα οποία βρίσκονται σήμερα, σε αντίθεση με την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, που τα έχει ήδη αυξήσει τρεις φορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα