Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 12:01
UPD:12:44

Την επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσε σήμερα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

Την επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσε σήμερα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ στα 16 κράτη – μέλη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, όσο αναφερόταν και στις αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας τον περασμένο μήνα.

Αμετάβλητη στο 4,1% ήταν και η εκτίμηση για την ετήσια μείωση του ΑΕΠ.

Βελτιώθηκε ο τομέας των υπηρεσιών

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το ινστιτούτο Markit, ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη παρουσίασε βελτίωση το Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται στις 53 μονάδες από 52,6 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης – στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας της μεταποίησης – ανήλθε στις 53,7 μονάδες από τις 53 μονάδες του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Στη Γερμανία, ο δείκτης για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες από 50,7 μονάδες, ενώ, αντιθέτως, στη Βρετανία μειώθηκε στις 56,6 μονάδες από 56,9 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τη Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν κατά 1,9%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση των πωλήσεων κατά 0,2% και ετήσια μείωσή τους κατά 2,7%.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τις πωλήσεις Σεπτεμβρίου σε μείωση 0,5%, συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, και μείωση 3,6%, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα