«Σκληρά μέτρα» για τους φοροφυγάδες

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 17:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σκληρά μέτρα» για όσους φοροδιαφεύγουν προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Εcofin.

Όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τον προϋπολογισμό και θα ληφθούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Διευκρίνισε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους, η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Επισήμανε πως θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε όμως πως δεν προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, περιοριζόμενος να αναφέρει πως ο σχετικός διάλογος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών. Διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του 2010, επανέλαβε ότι ισχύει το ποσοστό αυξήσεων 1,5% για μισθούς και συντάξεις κάτω από ένα όριο και ότι αυτή θα καλύπτει τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν έχει τεθεί ποτέ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του 13ου μισθού.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δίκαια τα μέτρα που λαμβάνονται, σκληρά για αυτούς που φοροδιαφεύγουν

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δίκαια τα μέτρα που λαμβάνονται, σκληρά για αυτούς που φοροδιαφεύγουν

Αποδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, λέγοντας ότι αυτές δεν διατυπώνονται ευθέως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα