Aισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά «τις πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες» εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με θέμα «Leadership in a new world».
Παράλληλα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές.
«Η χώρα έχει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, τεράστια ελλείμματα και χρέη, τα οποία αν δεν δαμάσουμε, θα μας δαμάσουν και έχει ένα παραγωγικό πρόσωπο που έχει εξαντλήσει τα όριά του» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας όμως ότι «η χώρα έχει και μία σειρά από πράγματα, που εμένα τουλάχιστον με κάνουν αισιόδοξο: Ένα πραγματικά σπάνιο παραγωγικό δυναμικό. Και το βλέπουμε παντού. Το βλέπουμε και με τις ελληνικές επιχειρήσεις, που κάνουν εξαιρετική δουλειά, εξάγουν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τους Έλληνες, που δουλεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Επαναλαμβάνοντας πως το κυβερνών κόμμα έχει τη βούληση για τομές και αλλαγές, τόνισε πως είναι έτοιμο να διαμορφώσει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, να πάρει αποφάσεις που θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, να κάνει βαθιές τομές στο σύστημα της εκπαίδευσης.
«Παρά τις δυσκολίες, θέλω να είμαι αισιόδοξος. Και αυτήν την αισιοδοξία θέλω να την μεταφέρω. Είμαστε μία νέα Κυβέρνηση, 50 μόλις ημερών, που ξεκίνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που πιστεύω ότι σε ένα μικρό χρονικό διάστημα αρχίζει, ήδη, και δείχνει ένα έργο. Και βήμα - βήμα ανακτά την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, στους διεθνείς εταίρους μας και προχωρά στις μεγάλες τομές και αλλαγές».
Αποτελέσματα έρευνας ΕΕΔΕ
Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που ανετέθη από την Ε.Ε.Δ.Ε. για τους σκοπούς του CEO SUMMIT 2009 προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των κορυφαίων στελεχών της Ελληνικής αγοράς
Με βάση την έρευνα, στο σύνολό τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι μάλλον απαισιόδοξοι αφού αναμένουν ανάκαμψη από το 2011 και μετά και πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση θα έχει έντονα αρνητική επίδραση στα έσοδα τους.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης ποικίλουν. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζει την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
Η κρίση αναμένεται να οδηγήσει και σε μια αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς πιστεύεται ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές, μεταξύ άλλων ενθαρρύνοντας την επιχειρηματική σκέψη του προσωπικού, βελτιώνοντας τα προϊόντα / υπηρεσίες / εξυπηρέτηση και στοχεύοντας σε νέες αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτεραιότητα των επιχειρήσεων σε περίοδο κρίσης είναι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι.
Οι Υπηρεσίες ακολουθούμενες από τη Ναυτιλία αναμένεται να δείξουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά την κρίση. Η Βιομηχανία θεωρείται η λιγότερο πιθανή να δείξει μεγάλη ανάκαμψη.
Γενικά οι CEO αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η κρίση αλλά ταυτόχρονα την βλέπουν ως μια ευκαιρία για αναδημιουργία και βελτίωση των επιχειρήσεων τους.
Προκειμένου οι ευκαιρίες αυτές να εξελιχθούν σε επιτυχημένες εφαρμοσμένες στρατηγικές απαιτείται βέβαια επένδυση σε έρευνα, ενέργειες marketing και εκπαίδευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ