Γκάιτνερ: Να μπει τέλος στα τραπεζικά μπόνους

Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2009 10:26

«Πρέπει να μπει τέλος στην εποχή των ανεύθυνων παχυλών τραπεζικών μπόνους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι τραπεζίτες και ανώτερα στελέχη των τραπεζών αμείβονται, τη μορφή των αποδοχών τους», επεσήμανε ο Γκάιτνερ καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, περίοδος κατά την οποία οι τράπεζες καταβάλλουν κατά παράδοση τα πριμ παραγωγικότητας και άλλα μπόνους στα στελέχη τους.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ξεκίνησε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της G20. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εντολή στις μεγαλύτερες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τα μπόνους, ώστε αυτή μην υπονομεύει την ασφάλειά τους και τη χρηματοπιστωτική τους υγεία.

Οι ηγέτες της G20 εκτιμούν ότι η τακτική των τραπεζών να καταβάλλουν κολοσσιαία μπόνους σε υπαλλήλους τους, συνέβαλε στην επίσπευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20 που συνεδρίασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να «επιτηρούν τα συστήματα ελέγχου των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να αποτρέπονται οι υπερβολές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα