Στο όνομα ενός και μόνου στόχου –τη διάσωση του πλανήτη– οι απεσταλμένοι των κυβερνήσεων αφίχθησαν στη δανική πρωτεύουσα κουβαλώντας στις αποσκευές τους πολύ διαφορετικές επιδιώξεις και στόχους –καθώς επίσης και ευσεβείς πόθους.
Κίνα
Οι δηλώσεις του Πεκίνου ότι θα δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών CO2 από 40% έως 45% έως το 2020 υποδεικνύουν την επιθυμία της για υπογραφή συνθήκης στην Κοπεγχάγη. Αυτό οφείλεται στα τεράστια οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από τη συνθήκη, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων και τεχνολογίας από τη Δύση, αύξηση των εξαγωγών εξοπλισμού ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της. Αυτό που φοβάται η Κίνα περισσότερο είναι η ενδεχόμενη κατάργηση των απαιτήσεων του Κιότο που επιβάλλουν γενναιόδωρες περικοπές των ρύπων. Η Κίνα θεωρείται ότι θα επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τα δικαιώματα εκπομπών, καθώς σε αυτή αναλογεί το 59% του συνόλου.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Στόχος της ΕΕ είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς και η μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2020. Είναι, επίσης, διατεθειμένη να συνδράμει τις αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς όμως να έχει προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μπορεί τα παλαιότερα κράτη να έχουν τάσεις γενναιοδωρίας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα νεώτερα μέλη από την Αν. Ευρώπη.
Ινδία
Παρότι δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση των ρύπων κατά 20-25% έως το 2020, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ασπαστεί νομικώς δεσμευτικούς στόχους. Υποστηρίζει ότι έχει ακόμη μακρύ δρόμο οικονομικής ανάπτυξης προτού αναλάβει δεσμεύσεις ως προς τους ρύπους. Η Ινδία είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν από την εισροή κεφαλαίων και τεχνολογίας για ανάπτυξη λύσεων «πράσινης» τεχνολογίας.
Ρωσία
Οι κλιματικές αλλαγές δεν αποτελούν προτεραιότητα στη ρωσική ατζέντα –βασικός στόχος της Μόσχας είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 40%. ΠαρΆ όλα αυτά, οι Ρώσοι αναμένεται να δεσμευτούν για μείωση των ρύπων κατά 20-25% έως το 2020. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα συνυπογράψει τη συνθήκη που θα διαδεχθεί το Κιότο μόνο ένα υπογράψουν και οι υπόλοιπες χώρες και εφόσον συνυπολογιστεί η απορρόφηση CO2 από τα δάση της Ρωσίας.
Βραζιλία
Στόχος της Βραζιλίας είναι η μείωση των ρύπων κατά 36-39% μέσω του περιορισμού της αποψίλωσης του Αμαζονίου και της αυξημένης χρήσης αποδοτικών αυτοκινήτων και βιοκαυσίμων. Η εφαρμογή των –εθελοντικών– στόχων, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση πόρων από την κυβέρνηση, καθώς η Βραζιλία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις στη βιομηχανική της ανάπτυξη. Δυσκολίες αναμένεται να συναντήσει και στον Αμαζόνιο, στις φτωχές κοινότητες του οποίου είναι δύσκολη η επιβολή νόμων.
Αφρική
Για τις κλιματικές αλλαγές οι αφρικανικές χώρες κατηγορούν τα βιομηχανικά κράτη και διεκδικούν αποζημίωση. Η Αφρικανική Ένωση ζητά δισ. δολάρια προκειμένου τα μέλη της να «υιοθετήσουν» τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες ευθύνονται για τις ξηρασίες στην Αν. Αφρική και τις πλημμύρες σε άλλες περιοχές. Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Νιγηρία, ζητούν αποζημίωση για την απώλεια εσόδων από την αναμενόμενη μείωση της ζήτησης από τα ανεπτυγμένα κράτη.