Αμεσες ενέργειες μετά τη διάσκεψη για το κλίμα ζητά ο ΟΗΕ

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009 17:21
UPD:18:43

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ιβο ντε Μπουρ, ζητά από τους εκπροσώπους των 192 χωρών να εστιάσουν «στις χρήσιμες και ισχυρές προτάσεις που επιτρέπουν να ξεκινήσει γρήγορα η δράση» κατά της κλιματικής αλλαγής.

A- A A+

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στην Κοπεγχάγη «δεν θα επιτύχει αν δεν ξεκινήσουν σημαντικές και άμεσες ενέργειες» την ίδια ημέρα που θα τελειώσουν οι εργασίες της συνόδου, εκτιμά ο υπεύθυνος του προγράμματος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ιβο ντε Μπουρ.

Ο Ίβο ντε Μπουρ ζητά από τους εκπροσώπους των 192 χωρών να εστιάσουν «στις χρήσιμες και ισχυρές προτάσεις που επιτρέπουν να ξεκινήσει γρήγορα η δράση» κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες περιμένουν απελπισμένα χειροπιαστές και άμεσες ενέργειες» για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για να προσαρμόσουν τις χώρες τους στα νέα κλιματικά δεδομένα, υπενθύμισε.

Ο Ίβο ντε Μπουρ, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα, ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα διαβάζοντας τη μαρτυρία ενός εξάχρονου παιδιού από την Ασία, θύματος ενός κυκλώνα που σκότωσε τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό του.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, από την μεριά του, δήλωσε ότι για τις δύο επόμενες εβδομάδες, «η ανθρωπότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της» στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

«Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Μας επηρεάζει όλους. Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της διάσκεψης.

«Γνωρίζω ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συμφωνίας» συνέχισε, ζητώντας μία συμφωνία «δίκαιη, αμερόληπτη, αποδεκτή από όλους, αποτελεσματική και λειτουργική».

«Αυτή η συμφωνία που ζητάμε από όλους τους αρχηγούς κρατών να υπογράψουν θα επηρεάσει το σύνολο των κοινωνιών μας σε κάθε τους έκφανση» πρόσθεσε.

«Διαφάνεια και αντικειμενικότητα» στη Διακυβερνητική του ΟΗΕ

Απάντηση στους σκεπτικιστές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που υποστηρίζουν ότι έχουν παραποιηθεί τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έδωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) Ρατζέντρα Πατσάουρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή