Επιφυλακτικότητα στην αγορά εργασίας

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 10:57
UPD:11:15

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε τρεις από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών (-21%) και του Δημοσίου Τομέα και Κοινωνικών Υπηρεσιών (-12%).

Συγκρατημένα αναμένεται να κινηθούν οι Έλληνες εργοδότες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower.

Ωστόσο, αν και οι ευκαιρίες εργασίας θα είναι μειωμένες για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +1%, γυρνώντας σε θετικό πρόσημο μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων κατά το επόμενο τρίμηνο ποικίλουν, καθώς το 14% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 13% ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις και το 71% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ισοζύγιο της απασχόλησης βελτιώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα (+1%), ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφει πτώση της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (-2%).

«Επιφυλακτικότητα: αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη στάση των εργοδοτών απέναντι σε προσλήψεις και απολύσεις. Ακόμη και για τις εταιρείες που προχωρούν σε αλλαγές, οι αλλαγές αυτές θα είναι συγκρατημένες και μετριοπαθείς. Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι δύσκολες αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για την ευθυγράμμιση της εταιρικής στρατηγικής και της επιχειρηματικής λειτουργίας με τα νέα δεδομένα μίας αγοράς σε κρίση έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί, μέσα στο 2009», σχολίασε η Δρ. Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

Αποτελέσματα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της Γεωργίας, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το 13%, και ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με 10%. Οι χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης αναφέρονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών, φτάνοντας το -18%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε τρεις από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών (-21%) και του Δημοσίου Τομέα και Κοινωνικών Υπηρεσιών (-12%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε επτά από τους εννέα τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τους τομείς του Τουρισμού και της Γεωργίας, οι οποίοι παρουσιάζουν βελτίωση της τάξης των 22 και 12 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα.

«Η ύφεση αγγίζει όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, γίνεται όμως περισσότερο αισθητή στον τομέα των Κατασκευών. Η επιβράδυνση στο συγκεκριμένο τομέα είναι σημαντική και αναμένουμε ότι η αρνητική πορεία θα συνεχιστεί και θα εντείνεται όσο ο συνολικός δείκτης ανεργίας στη χώρα επιδεινώνεται. Στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος της Γεωργίας, στον οποίο αναμένεται αξιοσημείωτη κινητικότητα, εκτίμηση που μπορεί να αποδοθεί στη σειρά κυβερνητικών μέτρων στήριξης που πρόσφατα ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από το νέο έτος», σχολίασε Δρ. Βενετία Κουσία.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα απασχολήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +2%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων στην Περιφέρεια Αττικής παραμένουν σταθερές, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζονται ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ένα σταθερό κλίμα προσλήψεων, σε σύγκριση με την Περιφέρεια της Αττικής, όπου οι προοπτικές προσλήψεων έχουν μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower, οι προοπτικές προσλήψεων αναμένονται θετικές σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ασίας – Ωκεανίας, καθώς και στις χώρες της Αμερικής, ωστόσο οι προβλέψεις των εργοδοτών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) διαφέρουν. Οι εργοδότες στις 25 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower αναφέρουν ότι κατά το ΑΆ Τρίμηνο του 2010 αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν.

Όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε 25 από τις 35 χώρες. Όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις όσον αφορά τις προσλήψεις είναι επίσης αυξημένες αλλά σε 19 από τις 33 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα.

Οι θετικότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, την Αυστραλία και το Περού. Οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις καταγράφονται στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα