ΣΕΒ: Το κράτος υστερεί στη φροντίδα για το περιβάλλον

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 18:46

Ολοκληρωμένες και μακρόχρονες πολιτικές για τέσσερα θέματα «που έχουν κρίσιμη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις διαδικασίες αδειοδότησης, το χωροταξικό σχεδιασμό, τη διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε ακόμη κρίσιμο πρόβλημα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος την ολιγωρία, όπως ανέφερε, του κράτους σε όλους σχεδόν τους τομείς: την εφαρμογή της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, τις διαδικασίες αδειοδότησης, τη διαχείριση αποβλήτων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, το ενεργειακό μίγμα, την κλιματική αλλαγή.

Το παράδοξο, πρόσθεσε, είναι ότι η φροντίδα για το περιβάλλον γίνεται πρωταρχικά με την πίεση και πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινωνίας, ενώ το κράτος υστερεί, επεμβαίνει άκαιρα και παρωχημένα και συχνά τιμωρεί τις επιχειρήσεις για εντυπωσιασμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία με το υπουργείο, για την επίλυση των προβλημάτων «με αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα και όχι την τάση δαιμονοποίησης των επιχειρήσεων, που συχνά παρατηρείται». Για το σκοπό αυτό μάλιστα ανακοίνωσε πως θέτει στη διάθεση του υπουργείου τα στελέχη, που ήδη δουλεύουν στις τρεις επιστημονικές ομάδες εργασίας που διαθέτει για τη χωροταξία, το περιβάλλον και την ενέργεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα