Nέες συστάσεις για αποτελεσματικά μέτρα

Κ. Λαγκάρντ: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 10:40
UPD:11:45

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών της, επεσήμανε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί, δήλωσε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως ο Έλληνας ομόλογός της Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επισκεφθεί τη Γαλλία την επόμενη Τρίτη προκειμένου να υπάρξουν σχετικές συζητήσεις.

«Ζητήσαμε (οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών) από τον Έλληνα ομόλογό μας να εφαρμόσει ένα πραγματικό, αποτελεσματικό σχέδιο για την εξισορρόπηση και την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Όλοι περιμένουμε να το κάνει αυτό, έχει δεσμευτεί και φυσικά θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», πρόσθεσε.

Δεν «βλέπει» νέα υποβάθμιση σύντομα η Fitch

Η Fitch Ratings εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σύντομα σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας, ωστόσο μπορεί να την επανεξετάσει, εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 είναι χειρότερο του αναμενόμενου.

Όπως επεσήμανε ο αναλυτής του ξένου οίκου, Κρις Πράις, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters, «υπάρχει κάποια ανοχή για την Ελλάδα με τα σημερινά επίπεδα αξιολόγησης, παρΆ ότι αξιολογείται με αρνητικές προοπτικές».

«Δεν αναμένω να χρειαστεί να μειώσουμε την αξιολόγηση σύντομα», δήλωσε, εκτιμώντας πως ο οίκος θα είναι σε θέση να δώσει στην Ελλάδα ένα ολόκληρο έτος πριν οποιαδήποτε νέα πιθανή υποβάθμιση.

Προειδοποίησε, πάντως, πως ένα από τα πράγματα που θα έκανε τη Fitch να επανεξετάσει την αξιολόγηση θα ήταν εάν υπήρχαν επιπλέον πληροφορίες για το 2009, «εάν το έλλειμμα δεν είναι στο 12,5%, αλλά στο 14 ή 15%».

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε χθες την αξιολόγηση της χώρας σε ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές, πυροδοτώντας διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων, αλλά και υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι πλέον ξεκάθαρα η πιο αδύναμη χώρα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Πράις, προσθέτοντας ότι, εάν τα προβλήματα στη χώρα επιδεινωθούν, ίσως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής τους.

«Αν η Ευρωζώνη αφήσει την Ελλάδα να πέσει έξω, άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και η Βρετανία, να είναι οι επόμενες στη σειρά που θα τεστάρουν οι κερδοσκόποι. Είναι απίθανο, αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να διευθετήσει η ευρωζώνη αναφορικά με την πειθαρχία των χωρών-μελών της», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στο μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη εξυγίανση των δημοσιονομικών της, ο Πράις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν καταρτιστεί ένα καλό νομοσχέδιο, μειωθεί το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος και δώσει την έγκρισή της η Βουλή, αυτό θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα