Απροθυμία για τοποθετήσεις

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 00:01

Η σειρά αρνητικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή έκαμψαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, άσκησαν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Στη Wall Street οι επενδυτές παραμένουν απρόθυμοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους εν όψει του τέλους του έτους, στρέφοντας αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα και αύριο για την απασχόληση και τις πωλήσεις λιανικής.

Καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για κάποια κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά, αν και το βαρόμετρο για το καταναλωτικό κλίμα παραμένουν οι αγορές κατά την εορταστική περίοδο.

Οι ανησυχίες για το χρέος στον υπόλοιπο κόσμο βάρυναν και την αμερικανική αγορά, αν και τα θετικά στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής περιόρισαν τις απώλειες, με το Dow Jones να ταλαντεύεται μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους.

Στην Ευρώπη οι μετοχές έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάρκεια μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας, δεχόμενες πιέσεις από το χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε αφότου η Standard & Poor's υποβάθμισε την προοπτική της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε αρνητική, μία μόλις ημέρα μετά την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Νοεμβρίου, με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων. Ο δείκτης DJ STOXX για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα έχασε 1,6% της αξίας του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα