«Ναι σε μεγάλες αλλαγές»

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 15:19
UPD:20:05

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει σήμερα η χώρα μας, το οποίο γεφυρώνουμε, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο και στην ΕΕ που άφησε πίσω της η ΝΔ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για στροφή σε βιώσιμη, υγιή οικονομία επανέλαβε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδα είναι αυτό της αξιοπιστίας, το οποίο και χρέωσε στη ΝΔ.

Συγκεκριμένα εξέφρασε τη βούληση για λήψη «δύσκολες αποφάσεις» ενώ διέψευσε τα σενάρια για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιο αναλυτικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μετά τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής τόνισε πως έθεσε το θέμα της ελληνικής οικονομίας «με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένη στόχευση», επισημαίνοντας ως βασικό στοιχείο πως «οι ίδιοι αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβληματος που αντιμετωπίζουμε, του τεράστιου ελλείμματος και χρέους και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας που κληρονομήσαμε από τη ΝΔ».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: Είμαστε αποφασισμένοι για στροφή σε βιώσιμη υγιή οικονομία. θα αντιμετωπισουμε τα πρόβλημα, το οποίο είναι δικό μας και το διεθνές περιβάλλον απλώς το οξύνει.

«Δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε. Οι πολύ μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010» τόνισε.

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει σήμερα η χώρα μας, το οποίο γεφυρώνουμε, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο και στην ΕΕ που άφησε πίσω της η ΝΔ» συμπλήρωσε.

Επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της εισφοροδιαφυγής, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «λίγο αν χτυπήσουμε τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

«"Όχι" σε σκληρά μέτρα στους μισθούς»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Παπανδρέου πάντως απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια λήψης σκληρών μέτρων, όπως το πάγωμα των μισθών: «Να τελειώσει αυτή η φιλολογία, αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού θα κόβαμε και στο μισό του μισθούς, δεν είμαστε εκεί», τόνισε. «Δίνω μάχη για να μη φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στη χώρα μας ή η μεγάλη σπατάλη;».

«Μην ψάχνουνε για λύσεις που υιοθέτησαν άλλοι λαοί, δεν είναι η μαγική φόρμουλα», είπε και επανέλαβε: «Έχουμε καταθέσει προϋπολογισμό, έχουμε συγκεκριμένους στόχους και μέτρα, αυτά είναι που μας δεσμεύουν για το 2010».

Διευκρίνισε μάλιστα πως «όλα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και τα οποία θα είναι σκληρά αλλά και δίκαια δεν θα στοχεύουν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, γιατί ούτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ευθύνονται για την κρίση ούτε με τέτοια μέτρα μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν και όχι τη φτωχολογιά και τον κοσμάκη.

Παράλληλα, απέρριψε για άλλη μία φορά τα περί γνώσης της κατάστασης της οικονομίας από πλευράς ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, επισημαίνοντας πως «δεν είχαμε την εικόνα του βάθους του προβλήματος (σ.σ.της οικονομίας)και τη δίνη στην οποία θα πέφταμε, παρά τα όσα λέγονται».

«Θα χτυπήσουμε διαφθορά και σπατάλη»

«Έχουμε συστημική διαφθορά, δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία μας αν δεν χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για πελατειακή πολιτική και παρασιτική οικονομία.

Τόνισε ότι θα μπει τέλος στη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, καθώς όπως είπε «αυτή δημιούργησε την ανομία και την αυθαιρεσία».

Δήλωσε ακόμα ότι στο Συμβούλιο κορυφής ανέφερε κάποια από τα μέτρα τα οποία πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, όπως οι δημοσίευση των υπογραφών των υπουργών στο διαδίκτυο, η αλλαγή του φορολογικού σχεδίου, «που θα δημιουργήσει μια άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης».

Η κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Ενίσχυση και τόνωση της οικονομίας, νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, στροφή στην πράσινη οικονομία.

Μάλιστα προανήγγειλε τη μείωση των επιπέδων διοίκησης στη χώρα (Κεντρική Διοίκηση, Περιφερειακή Διοίκηση, Νομαρχιακή Διοίκηση, Επαρχιακή, Τοπική Αυτοδιοίκηση) σε τρία από πέντε. Όπως ανέφερε, κι αυτό σημαίνει μείωση της γραφειοκρατίας, των εξόδων και της διαφθοράς.

«Δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά για να το στήσουμε. Ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να μην είναι έρμαιο των πιστωτών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση της Τρίτης με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφότου επισήμανε πως η χώρα περνάει «μία βαθιά κρίση» και χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές που μας διασύρουν αλλά και εχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις», συμπλήρωσε πως αυτά είναι βασικά θέματα δημοκρατίας που δεν πρέπει να χωρίζουν ιδεολογικά τα κόμματα.

Γενικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης, κάνοντας αναφορά και στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τέλος τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Μαγνησία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Δήλωσε επίσης συγκλονισμένος για τη σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και έκανε λόγο για «απαράδεκτη, ιερόσυλη, αντίθετη με κάθε ελληνική παράδοση πράξη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα