«Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Τη Δευτέρα το περίγραμμα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 11:55
UPD:13:30

«Μειώνουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το διογκωμένο χρέος και να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπαναδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μειώνουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους της. «Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Έχουμε δύο από τους πιο διαπρεπείς Ευρωπαίους, που γνωρίζουν την οικονομία πολύ καλά, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που είπαν ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε», επεσήμανε.

Ερωτηθείς σε τί είδους βοήθεια θα μπορούσε να υπολογίζει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν χρειαστεί, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα δεν αναμένει δώρα, «μόνο δίκαιη μεταχείριση». «Από την ευρωζώνη είχαμε μεγάλη στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, σε περιστολή της σπατάλης και σε ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ θα αναμορφώσει και το φορολογικό σύστημα, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, εξάλλου, τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Στηρίζω τον υπουργό Οικονομικών, κάνει εξαιρετική δουλειά», ανέφερε.

«Είναι κατανοητό να είναι νευρικές οι αγορές, επειδή υπάρχουν προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είμαστε Ντουμπάι, είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος στην ευρωζώνη, μια υπεύθυνη κυβέρνηση, έτοιμη για αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μπορώ να πω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε νέα εντολή και η εντολή είναι για αλλαγή, συνεπώς προχωράμε πάνω σε αυτό. Ο κόσμος μας στηρίζει απόλυτα», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα