ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ν/σχ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 22:52
UPD:22:58

Εγκρίθηκε, με ψήφους 223-202, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί στη Γερουσία, η οποία εξετάζει μία αρκετά διαφορετική εκδοχή.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο της Βουλής επιτρέπει στη Fed να επιβάλλει νέους ελέγχους σε μεγάλες τράπεζες που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την υγεία της οικονομίας.

Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός συμβουλίου ρύθμισης το οποίο παρακολουθεί τις απειλές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δίνει στην κυβέρνηση σημνατικές εξουσίες προκειμένου να επεμβαίνει και να κλείνει χρεωκοπημένες τράπεζες.

«Η περιεκτική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκαθιδρύει σαφείς κανόνες με ισχυρή επιβολή για τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τις αγορές του έθνους μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σε δήλωσή του με την οποία καλωσορίζει την έγκριση του νομοσχεδίου.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ακόμη μία νέα Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Προστασίας του Καταναλωτή (CFPA), η οποία θα προστατεύει τον καταναλωτή από αθέμιτες, παραπλανητικές ή παράνομες πρακτικές εταιρειών που χορηγούν στεγαστικά δάνεια και εκδίδουν πιστωτικές κάρτες.

Οι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν ομόφωνα το νομοσχέδιο. Στη δημιουργία της CFPA αντιτίθενται οι επιχειρήσεις που φοβούνται ότι θα αυξηθούν οι επιβαρύνσεις.

Το νομοσχέδιο θα αναγκάζει επίσης τις εταιρείες να δίνουν τη δυνατότητα στους μετόχους να ψηφίζουν για τους μισθούς των εκτελεστικών στελεχών.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα