Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009 10:13

ΕΞΠΡΕΣ: "Επίσπευση διαρθρωτικών μέτρων που θα «πονέσουν»".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επίσπευση των μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα αυτά «θα πονέσουν αυτούς που πρέπει να πονέσουν» και ανέφερε ότι η ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό επιβάλλει την ταχύτερη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με πολλές από τις μεταρρυθμίσεις να αρχίζουν από το 2010".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στήριξη υπό όρους έλαβε από τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Γ. Παπανδρέου. Σκληρά μέτρα ή ΔΝΤ. Δραματικό παρασκήνιο και δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "απετράπη την τελευταία στιγμή ενεργοποίηση σεναρίου που επεξεργάστηκαν ΕΚΤ και ΔΝΤ για μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής απέκλεισε πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και κατάργηση του 14ου μισθού. Ανέλαβε όμως δεσμεύσεις για δραστικές περικοπές δαπανών, ανατροπές στο ασφαλιστικό και πάταξη της φοροδιαφυγής εξασφαλίζοντας προσωρινή ψήφο εμπιστοσύνης".

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι δεσμεύσεις Παπανδρέου. Τέλος στα σενάρια τύπου Ιρλανδίας έβαλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Ο κ. Γ. Παπανδρέου έφερε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος. Προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία για τη χώρα, επισημαίνοντας τρεις άξονες στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί: Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στροφή του αναπτυξιακού μοντέλου στην πράσινη οικονομία".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Ιδού 11 μέτρα άμεσης απόδοσης. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει, τα συζητά - Ας τα εφαρμόσει επιτέλους!".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέτρα υπάρχουν και η κυβέρνηση τα γνωρίζει, τα συζητά. Πολλά από αυτά είναι ιδέες δικών της στελεχών. Του οικονομικού επιτελείου. Βουλευτών της συμπολίτευσης. Του ίδιου του πρωθυπουργού. ¶λλα είναι άλλων. Ειδημόνων, επιστημόνων, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών. Αποτέλεσμα δημιουργικής σκέψης και ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Προτάσεις και μέτρα που έχουν κατατεθεί είτε αρμοδίως είτε και δημόσια. Επιτέλους, ας τα εφαρμόσει".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαρθρωτική μεταρρύθμιση το 2010 με επώδυνα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεσμεύσεις για επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσα στο 2010, ώστε να συντελέσουν άμεσα στη μείωση των ελλειμμάτων, ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές που θα κάνουμε θα πονέσουν αυτούς που πρέπει»".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα