Ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι με αυτόν επιδιώκεται ένα τριπλό στοίχημα, η ανάταξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή.
Χαρακτήρισε δύσκολη τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να απολογείται στα ευρωπαϊκά συμβούλια και να προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι αναλύσεις για την ελληνική οικονομία σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2010, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνσηης και το βασικό εργαλείο θα είναι η μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο - εκτός από τους ευαίσθητους τομείς - σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων.
Όσον αφορά τα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με τον προϋπολογισμό δεν αυξάνεται κανένας φόρος, εκτός από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.
Δίνοντας το περίγραμμα του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, η διαβούλευση για το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος φορολόγησης. Θα θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα και τα μερίσματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται, όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή. Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους.
Μιλώντας για τις διαρθωτικές αλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ενέταξε σε αυτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Πρόβλημα αξιοπιστίας»
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Σπίγκελ που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους, καθώς πλέον ουδείς εμπιστεύεται τις επίσημες στατιστικές.
"Ένας αριθμός από τα προβλήματά μας απορρέει σε μικρότερο βαθμό από τους απόλυτους αριθμούς (του ελλείμματος) απ'ότι από το γεγονός ότι ουδείς πλέον μας πιστεύει επειδή οι στατιστικές μας είναι εσφαλμένες", σημειώνει.
"Γι'αυτό τώρα θα δώσουμε ανεξαρτησία στις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες" για τις στατιστικές, προσθέτει.
Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα προσφυγής σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.
"Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από πίστωση", προσθέτει εξάλλου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το ελληνικό κράτος θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο δάνειο τον Ιανουάριο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση και με μια επικίνδυνη δυναμική του χρέους, όμως έχουμε μια νέα κυβέρνηση που αναγνωρίζει σαφώς το πρόβλημα", υπογραμμίζει επίσης.
"Το έλλειμμά μας είναι μικρότερο από αυτό άλλων χωρών, όπως η Βρετανία ή η Ιρλανδία. Και το συνολικό χρέος μας δεν είναι το υψηλότερο στους κόλπους της ΕΕ, μολονότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα είναι (υψηλότερο) περίπου στο ερχόμενο έτος", προσθέτει.
"Όμως αντιμετωπίζουμε μια πλήρη απώλεια αξιοπιστίας", καταλήγει ο έλληνας υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ