«Πονοκέφαλος» για τους Ευρωπαίους η ανεργία

Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 13:14

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρομέτρου αποκαλύπτουν ότι για τους Ευρωπαίους η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, ενώ αμβλύνονται σε κάποιο βαθμό οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, η πλειονότητα εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα όσον αφορά την κρίση. Τώρα που η ομάδα του G20 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν δώσει την ώθηση για την οικονομική ανάκαμψη, οι πολίτες πιστεύουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (το 54%, -7 μονάδες σε σύγκριση με την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2009) πιστεύει ότι δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, ενώ το 38% πιστεύει ότι η κρίση έχει ήδη κορυφωθεί. Το ποσοστό αυτό είναι κατά δέκα μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης έρευνας.

Η ίδια πιο θετική τάση, σε σύγκριση με την άνοιξη του 2009, παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της ΕΕ κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες : το 30% (+6) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα είναι καλύτεροι, το 38% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή (-) ενώ το 21% (-7) πιστεύει ότι θα είναι χειρότεροι. Το 11% (+1) δεν εξέφρασε άποψη.

Ανάλογες πιο θετικές προσδοκίες κατεγράφησαν και για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας: το 29% (+5) πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 36% (-) πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή ενώ το 24% (-6) πιστεύει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το 11% (+1) δεν εξέφρασε άποψη.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για την εθνική οικονομία, η θετική τάση είναι πιο μετριοπαθής. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων πιστεύει ότι η γενική κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας θα παραμείνει αμετάβλητη (37%, +1) ή θα επιδεινωθεί (31%, -3), αντί να βελτιωθεί (28%, +3). Το 4% (-1) δεν εξέφρασε καμία γνώμη.

Οι περισσότεροι, με ποσοστό 51% (+2), θεωρούν ότι η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα τους τη στιγμή αυτή. Η οικονομική κατάσταση έρχεται δεύτερη με ποσοστό 40% (-2) ενώ ο πληθωρισμός με 19% (-2) είναι το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα μαζί με το έγκλημα (19%, +3) . Σε προσωπικό επίπεδο, ο πληθωρισμός (38%, αμετάβλητο), η οικονομική κατάσταση (26%, αμετάβλητο) και η ανεργία (20%, -1) παραμένουν τα τρία σημαντικότερα προβλήματα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (22%, +2) όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις (19%, +7) θεωρείται ότι βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τις ακολουθεί η ομάδα G20 (18%, -2), η οποία παρεχώρησε τη δεύτερη θέση της στις εθνικές κυβερνήσεις από την άνοιξη και μετά .

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία (31%), η υποστήριξη της φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών (30%), η υποστήριξη της γεωργίας (27%) και η ενθάρρυνση της δημιουργίας επιχειρήσεων (25%) αποτελούν τα κύρια μέσα για τη βιώσιμη τόνωση της οικονομικής μεγέθυνσης.

Οι δείκτες τάσεων όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι σταθεροί. Συνολικά, το 50% (+2) των πολιτών της ΕΕ έχουν εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αντίθεση με το 33% (-3). Το 46% (+2) των πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντίθεση με το 32% (-2).

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (53%, αμετάβλητο) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετική ενώ το 57% (+1) πιστεύει ότι η χώρα τους επωφελήθηκε από την προσχώρηση της στην ΕΕ.

Από το φθινόπωρο του 2007 φαίνεται να έχει αντιστραφεί η αποτίμηση του τρόπου με τον όποιο λειτουργεί η δημοκρατία. Το 53% (-5) είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 54% (+2). Πριν από δύο χρόνια η λειτουργία της δημοκρατίας είχε χαρακτηριστεί περισσότερο ικανοποιητική σε εθνικό επίπεδο (58%) από ό,τι στο επίπεδο της ΕΕ (52%).

«Είναι σαφές ότι οι πολίτες θεωρούν την απασχόληση το πρωταρχικό τους μέλημα και η ΕΕ πρέπει να εξακολουθήσει να προσανατολίζεται με προσήλωση και δέσμευση στην αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε η κα Margot Wallström, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις διοργανικές σχέσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική.

Την έρευνα αυτή του «τακτικού ευρωβαρομέτρου» διενήργησε η εταιρεία TNS Opinion & Social με άμεσες προσωπικές συνεντεύξεις. Στις συνεντεύξεις αυτές συμμετείχαν συνολικά 30.238 άτομα από τις 23 Οκτώβριου έως τις 18 Νοεμβρίου 2009. Οι έρευνες του τακτικού ευρωβαρομέτρου διενεργούνται δύο φορές ετησίως, την άνοιξη και το φθινόπωρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα