ΥΠΟΙΚ: Τα μέτρα θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα

Συνεχίζονται οι επαφές του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 13:46
UPD:14:08

Την πεποίθησή του ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα φέρουν αποτελέσματα πολύ γρήγορα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times Deutschland.

«Είμαι σίγουρος ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στόχος της Ελλάδας είναι να θέσει υπό έλεγχο τα χρέη της έως το 2012. «Θέλουμε να θέσουμε το εκρηκτικό χρέος υπό έλεγχο έως το 2012», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζονται οι επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Εντωμεταξύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετώπισε χθες την έντονη δυσπιστία του Γερμανού και της Γαλλίδας ομολόγου του, κατά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού στην Ευρώπη, με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την ελληνική οικονομία.

Τόσο ο κ. Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, όσο και η κα Κ. Λαγκάρντ, στο Παρίσι, άκουσαν μεν τον κ. Παπακωνσταντίνου να αναλύει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, αλλά ξεκαθάρισαν ότι θέλουν απτά αποτελέσματα. Ο υπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο.

Ικανοποίηση Μπαρόζο για τα μέτρα

Την ικανοποίησή του για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας πως θα έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

«Είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση και η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Λαμπρινίδη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν εξετάζει την έκδοση ευρωομολόγου, προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

Επιφυλάξεις από Αλμούνια

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αποτελούν «βήματα στη σωστή κατεύθυνση», αλλά θα περιμένουμε να δούμε να μεταφράζονται και σε συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση κοινοτικού παράγοντα, μετά την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Ισπανός Επίτροπος «σημειώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επαναλήφθηκε από τον πρωθυπουργό, να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος μέσω μόνιμων περικοπών των εξόδων και αύξησης των εσόδων». Ο κ. Αλμούνια σημειώνει επίσης ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε και τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το Ασφαλιστικό, τη διαδικασία του προϋπολογισμού, το φορολογικό σύστημα και τη συλλογή των στατιστικών».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο προϋπολογισμός του 2010, που θα συζητηθεί στη Βουλή, και η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, «είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Περιμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας, που αναμένεται κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, συγκεκριμένων μέτρων που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση το 2010 και θα διασφαλίσουν την ταχεία προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση και την υλοποίηση των μέτρων», κατέληξε ο κ. Αλμούνια.

Spiegel: Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Spiegel, Βερολίνο και Βρυξέλλες διατηρούν έντονες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει το δημοσιονομικό της αδιέξοδο χωρίς εξωτερική βοήθεια, υπό το φόβο των επιπτώσεων για το ενιαίο νόμισμα.

«Τι θα συμβεί στην ΕΕ εάν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης πτωχεύσει;» είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ δεν μπορεί να αποβάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και να αφήσει τη χώρα στη μοίρα της, παρά τις παραπλανητικές τεχνικές που χρησιμοποίησε για να ενταχθεί στο ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στο χρέος», χαρακτηρίζει τη χώρα μας το γερμανικό περιοδικό, αναφερόμενο όχι μόνο στο χρέος έναντι των ομολογιακών εκδόσεων, αλλά πρωτίστως έναντι των ξένων εταιρειών, κυρίως στους κλάδους άμυνας και υγείας.

Η σοβαρότητα του προβλήματος υποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ΔΝΤ ασχολείται με το ζήτημα της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας με επιφύλαξη την αναθεώρηση των προβλέψεων του ελλείμματος από 6% σε 12,7% για το 2009, ανησυχώντας ότι ενδεχομένως ξεπεράσει κατά πολύ αυτή την εκτίμηση.

Δυσπιστία επικρατεί επίσης στην Ευρώπη σχετικά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται μεγαλόστομες υποσχέσεις, υπογραμμίζει το Spiegel. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα μείνει άπραγη. Υπό το φόβο των τριγμών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι μάλλον απίθανο η ΕΕ να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και διακινδυνέψει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Εάν τα κρατικά ομόλογα –τα οποία θεωρούνται ως η πλέον ασφαλής επένδυση– χάσουν την αξία τους, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι σφοδρές και ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, –μεταξύ των οποίων και η Aγκελα Μέρκελ– θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ μακριά από την Ευρώπη, κατά τη συνήθεια των Ευρωπαίων να θέλουν να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους.

Η «εξωτερική» βοήθεια θα επιφέρει πλήγμα στο γόητρο του ευρώ και για το λόγο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτείνει τη σύσταση ενός παρόμοιου φορέα, ο οποίος θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκός. Το θέμα είναι εάν θα προλάβουν το κακό, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα