Ανωμερίτης: «Το κόστος της εθελουσίας βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ΟΛΠ»

Απάντηση στις αντιδράσεις του υπουργού Εργασίας
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 16:03
UPD:16:08

Το κόστος της εθελουσίας εξόδου βαρύνει εξολοκλήρου τον ΟΛΠ, ούτε τα ταμεία, ούτε το δημόσιο, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης, απαντώντας έτσι στις ενστάσεις που εξέφρασε για την εθελουσία στο λιμάνι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ανωμερίτης μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 989», η εθελουσία δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, ούτε ήταν κάτι που ζήτησαν οι εργαζόμενοι, αλλά πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε και ισχύει ειδικά για τον ΟΛΠ από το 2008.

Ερωτηθείς αν είναι υποχρεωτικό να ενεργοποιηθεί, ο κ. Ανωμερίτης απάντησε καταφατικά λέγοντας: «Είναι νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν οι εργαζόμενοι θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, αυτό θα γίνει». «Οι εργαζόμενοι που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι 322. Το πρόγραμμα λήγει την επόμενη εβδομάδα και έχουν ενταχθεί μόνο 47», σημείωσε και παρατήρησε: «Αν είναι τόσο χρυσοφόρα και σημαντική και όλοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, γιατί δεν ήρθαν όλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα;»

Όπως διευκρίνισε, «η εθελουσία προβλέπει ότι όποιος φύγει στα τελευταία πέντε χρόνια της εργασιακής του ζωής, αυτός παίρνει τη σύνταξή του και το επικουρικό του, τίποτα άλλο. Όλα αυτά που λέγονται είναι στον αέρα, δεν υπάρχουν μπόνους ... Θα πάρουν μια σύνταξη νωρίτερα από την ημερομηνία που προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν και θα πάρουν τα δικαιούμενα από την νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον πρόεδο και δευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, οι αντιδράσεις των κ.κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη στηρίχθηκαν στην εντύπωση πως ο νόμος του 2008 έχει άμεση σχέση με την εθελούσια του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής.

«Το κόστος της εθελουσίας εξόδου βαρύνει εξολοκλήρου τον ΟΛΠ, ούτε τα ταμεία, ούτε το δημόσιο», υπογράμμισε ο κ. Ανωμερίτης και πρόσθεσε: «Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να ρωτήσουν την καθΆ όλα ενημερωμένη αρμόδια υπουργό Λ. Κατσέλη. Προφανώς δεν γνώριζαν ότι με βάση το νόμο που οφείλουμε να εφαρμόσουμε, δεν επιβαρύνονται τα ταμεία και το Δημόσιο».

Στην παρατήρηση τέλος, ότι θα έπρεπε να υπήρχε τουλάχιστον καλύτερη ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης, ο κ. Ανωμερίτης απάντησε:

«Είδα τον (βουλευτή της ΝΔ) κ. Κεδίκογλου να διαμαρτύρεται για τις εθελουσίες εξόδους και τα υπερβολικά ποσά και διαπίστωσα από τα πρακτικά της Βουλής ότι ήταν ο εισηγητής του νόμου για την εθελουσία και μάλιστα οι εργαζόμενοι στην διαρκή επιτροπή της Βουλής τότε δεν ήθελαν την εθελουσία».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα