Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 16:29
UPD:17:02

Σε διάβημα στον πρόεδρο Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στη διοίκηση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), προέβη η ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προαναγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις «για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι».

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί την άμεση κρατική επιχορήγηση του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, τις πραγματικές αυξήσεις, ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, των περικοπών και της μόνιμης μείωσης των μισθών και των συντάξεων, καθώς και νέο μισθολόγιο, με ενσωμάτωση των επιδομάτων.

Σπ. Παπασπύρος: Απάντηση στη «χαρούμενη» ρητορική μειώσεων και περικοπών

Σπ. Παπασπύρος: Απάντηση στη «χαρούμενη» ρητορική μειώσεων και περικοπών

Επίσης ζητά ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα - κοινωνική δικαιοσύνη, κατοχύρωση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο, μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΕΚ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, καθώς και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ενιαία μόνιμη εργασία στο δημόσιο και κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών.

Πιο αναλυτικά, σημειώνει πως «η πολιτική των περικοπών, της μείωσης των εισοδημάτων και των αποδοχών, που η κυβέρνηση εξαγγέλλει, και η αύξηση του αδιεξόδου στο ταμείο πρόνοιας, επιδεινώνει τη θέση των μισθωτών και των συνταξιούχων του δημοσίου». Υποστηρίζει μάλιστα πως «οι πολιτικές, που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνουν άθικτα τα προνόμια και την ασυδοσία των οικονομικά ισχυρών, αυτών που ευθύνονται για την κρίση».

Επισημαίνοντας πως οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται «για τρίτη συνεχή χρονιά στο στόχαστρο» η ΑΔΕΔΥ σημειώνει: «Οι συνταξιούχοι των 1.300 ευρώ και οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1.450 ευρώ, μετά από 35 χρόνια εργασίας, θεωρούνται υψηλόμισθοι. Όμως, για αυτούς, που έχουν λιγότερες αποδοχές, η αύξηση, που αναμένεται να δοθεί, είναι της τάξης των 15 - 20 ευρώ. Είναι φανερό ότι η μείωση του εισοδήματος δεν θα περιοριστεί μόνο για το 2010 - όπως δεν περιορίστηκε το 2009, αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας, αναφέρει πως συνεχίζεται το αδιέξοδο: «Τίποτα δεν μελετάται και η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται, με αποτέλεσμα το εφάπαξ να δίνεται μετά 20 και πλέον μήνες. Η υποβαθμισμένη υγειονομική μας περίθαλψη είναι μπροστά σε νέες περιπέτειες, αφού οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν νέα διακοπή από την 1/2/2010. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Αντίθετα, με την απόφαση του ΔΕΚ, με πρόσχημα την ισότητα, επιχειρείται να ανατραπούν οι θετικές διακρίσεις για τις γυναίκες και ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της ασφάλισής μας από κοινωνική σε επαγγελματική. Κάτι τέτοιο θα έχει δραματικές συνέπειες όχι μόνο για τα επικουρικά ταμεία, αλλά και για την κύρια σύνταξη, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι και η κύρια σύνταξη έχει ελλείμματα. Ενώ τα σενάρια για σύστημα τριών πυλώνων εντείνονται».

Υποστηρίζει ακόμη πως οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών. Προβλέπει ακόμη «νέα αντιλαϊκά μέτρα», τα οποία, όπως αναφέρει, προπαγανδίζονται με τη ρητορική του φόβου της δημοσιονομικής τρομοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, αναφερόμενη σε «τραπεζίτες, κυβερνήτες και επιχειρηματίες». Ζητά ακόμη την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα επιχειρηματικών και τραπεζικών κερδών, της περιουσίας της εκκλησίας και των δραστηριοτήτων από εξωχώριες εταιρίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα