«Ναι» ΕΤΕ στα κρατικά ομόλογα ανεξαρτήτως Moody΄s

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 17:18
UPD:18:55

Η Εθνική Τράπεζα ανεξαρτήτως τυχόν υποβάθμισης του ελληνικού δημοσίου και από την Moody΄s, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το χρέος του Δημοσίου, στο μέτρο που έχει τη δυνατότητα από τις συνθήκες ρευστότητας που θα διαμορφωθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Ταμβακάκης, ερωτηθείς σχετικά, κατά την πρώτη συνάντηση, σήμερα, της νέας διοίκησης με τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας τη στήριξη της ΕΤΕ τόσο προς την ελληνική οικονομία όσο και προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

O κ. Ταμβακάκης ανέφερε ακόμη ότι το 2010 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα προσθέτοντας ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση: «Το 2009 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το 2010 θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τη χώρα θα έχουμε ένα στοίχημα να κερδίσουμε, την αξιοπιστία της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τόνισε πως οι τράπεζες είναι «σε καλή κατάσταση σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Ο δείκτης core Tier I στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στο 8,8%. Ο δείκτης core Tier I της Εθνικής είναι πάνω από τον μέσο όρο του συστήματος στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Ταμβακάκης επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η περαιτέρω ανάπτυξή της με επίκεντρο τη ΝΑ Ευρώπη, είτε με αυτόνομη ανάπτυξη, είτε μέσω εξαγορών. Αναζητούμε διαρκώς νέες ευκαιρίες, ανέφερε χαρακτηριστικά.,

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα θα επιστρέψει 2,5 δισ ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περιορίζοντας το δανεισμό της στα 8,5 δισ. ευρώ με προοπτική να μειώσει το δανεισμό από την ΕΚΤ γύρω στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Ο κ. Ταμβακάκης έκανε λόγο για ένα νέο συμβόλαιο της τράπεζας με την κοινωνία μέσω μιας σειράς ενεργειών και πρωτοβουλιών, όπως η ενίσχυση του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της τράπεζας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, την χρηματοδότηση επενδύσεων σε τομείς ενέργειας και γενικότερα έργων που σέβονται το περιβάλλον καθώς και την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων κ.λπ.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ταμβακάκης η αναδιάρθρωση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν θα γίνει μόνον μέσα από τις διαμορφούμενο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες θα γίνουν ακόμη πιο τολμηρές στον τομέα αυτό.

Στην περίπτωση της Εθνικής οι σχετικές πρωτοβουλίες, όπως σημείωσε, θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Ράπανος αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία δήλωσε ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 σε σχέση με το 2009 είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός και πρέπει να επιτευχθεί για το καλό της χώρα μας.

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι αντίθετες στη φιλοσοφία του, αλλά έχουν παρατηρήσεις επί μιας σειράς γραφειοκρατικών και ασαφών διατάξεων, και κυρίως στην υπαγωγή και των ενήμερων δανείων στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θυγατρική της τράπεζας στην Τουρκία, την Finansbank, αναφέροντας κατηγορηματικά ότι η επένδυση αυτή στηρίζεται και θα στηριχθεί και από τη νέα διοίκηση της τράπεζας προς όφελος των μετόχων. Η Finansbank είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Εθνικής στο εξωτερικό και πάει καλά, την στηρίζουμε, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

Παράλληλα ο κ. Ράπανος τόνισε ότι στόχος είναι η συνέχιση της στρατηγικής που ξεκίνησε από τον Θεόδωρο Καρατζά, η ενδυνάμωση της τράπεζας εντός και εκτός των συνόρων, με κορυφαία προτεραιότητα την τρέχουσα χρονική περίοδο την ενίσχυση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα