Την άμεση προώθηση του σ/ν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς ψήφιση στη Βουλή, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) και εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, εξαιτίας των αντιρρήσεων των τραπεζών και της αναζήτησης γνωμοδότησης από την ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, ζητά την άμεση ψήφιση του ν/σ ώστε «να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν πλαίσιο διετούς περιόδου χάριτος για απόσβεση κεφαλαίων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, γεγονός που θα στηρίξει τη λειτουργία της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας σε περιόδους έλλειψης ρευστότητας».
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΒΕΑ τα μέλη ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα σε σχέση με το σ/ν για την ρευστότητα στην αγορά και την πορεία του, καθώς και τους κυβερνητικούς άξονες για την φορολογική μεταρρύθμιση και την επιχειρούμενη διαβούλευση.
Παράλληλα για την τόνωση της ρευστότητας τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας τραπεζικής δανειοδότησης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ και στόχο αφενός την απευθείας κάλυψη των υποχρεώσεων τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου την εξασφάλιση κεφαλαίων για κάλυψη περαιτέρω υποχρεώσεων.
Για τους άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης η Διοίκηση του ΒΕΑ αναγνωρίζει «την ανάγκη αποκατάστασης της φορολογικής εμπιστοσύνης κράτους και επιχειρηματία, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής όπου είναι υπαρκτό πρέπει να καταπολεμηθεί με τη διαμόρφωση δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα στηρίζεται στην πραγματική φοροδοτική ικανότητα, δεν θα τιμωρεί τους νομοταγείς και δεν θα εξαντλήσει και τις τελευταίες δυνάμεις των μικρότερων επιχειρήσεων».
«Τα μεγάλα προβλήματα βρίσκονται στη φοροδιαφυγή από τα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και το παραεμπόριο και ακόμη από τη σπάταλη και πελατειακή πολιτική του κράτους (για να κατασκευαστεί ένας δρόμος στην Ελλάδα στοιχίζει τριπλάσια από ότι στο εξωτερικό)», προσθέτει και καταλήγει πως μετέχει ενεργά στη διαβούλευση για το φορολογικό.
«Εκφράζει πάντως την άποψη ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες πρέπει να κατατείνουν, ώστε την κρίση να μην πληρώσουν περισσότερο οι μικρότερες επιχειρήσεις».