Ανδ. Λοβέρδος: Υπό κατάρρευση το Ασφαλιστικό

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 21:02
UPD:23/12/2009 10:21

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι υπό κατάρρευση, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Επανέλαβε μάλιστα πως το 2015 ο τότε υπουργός «θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως δεν θα δοθούν 14 μηνιαίες συντάξεις και τα δώρα».

«Αποδείχθηκε πως όσοι πρόβλεπαν αυτή την εξέλιξη είχαν δίκιο. Και πως όσοι έλεγαν πως αυτά είναι ψέματα ήταν ανεύθυνοι απέναντι στους ασφαλισμένους και τη χώρα. Το Ασφαλιστικό έπαψε ήδη να είναι θέμα αλληλεγγύης των γενεών και κατέστη μείζον πρόβλημα αυτής της γενιάς και της εθνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανέφερε τις δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση:

«α. Προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ¤ με τη μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Θα δώσουμε μάχη και θα τα καταφέρουμε. Ήδη έχουμε καταθέσει στη Βουλή μία σχετική τροπολογία και τον Φεβρουάριο θα ασκήσουμε νέα, ευρεία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσει ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει τη συνεργασία των Φ.Κ.Α. με τη Γ.Γ.Κ.Α., προκειμένου να κάνουμε αξιόπιστους ελέγχους.

»β. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση εσόδων του συστήματος, δίχως να αυξήσουμε τις εισφορές, που είναι οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε. Πρώτο μας μέτρο η νομιμοποίηση άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών. Προτάσεις με παρόμοιο περιεχόμενο κάναμε αρκετές σήμερα στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, όπως π.χ. για την ένταξη στο σύστημα των συνταξιούχων που συνεχίζουν όμως να εργάζονται ανασφάλιστοι.

»γ. Προσπαθούμε να επιτύχουμε τις κατάλληλες λύσεις και να καταβάλουμε τη σύνταξη τρεις μήνες αφότου την ζητήσει ο ασφαλισμένος, αίροντας και τις αδικίες της διαδοχικής ασφάλισης. Θα προτείνουμε την ψήφιση ορισμένων ρυθμίσεων, που θα ενταχθούν στο αναφερθέν σχέδιο - νόμου τον Ιανουάριο. Αξιοποιήσαμε τη δουλειά που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία, καθώς και το μείζον πρόσωπο, τον κ. Δ. Μπούρλο. Εμείς παραδεχόμαστε ό,τι έχει γίνει.

»δ. Θα δώσουμε τέλος στις πολιτικές ρυθμίσεις πελατειακού τύπου, που συνέβαλαν καίρια στην κατάρρευση των Φ.Κ.Α. Ήδη στείλαμε κρυστάλλινο μήνυμα σε σχέση με τις εθελούσιες εξόδους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα